söndag, januari 04, 2015

Nytt år igen....



Nyåret är den största helgen i Thailand. Då återvänder miljontals thailändare från Bangkok till sina hemtrakter i de norra och nordöstra delarna av landet. Trafiken är obeskrivlig och köer på 20 – 30 kilometer är inte ovanliga. Det gör att många chansar och litar på turen vilket får till följd att många omkommer och skadas i trafiken. Här dör fler i trafiken under nyåret än det gör på ett helt år i Sverige. I många olyckor finns alkohol med i bilden och i Thailand är gränsen för rattfylleri 0,5 promille. Men mång dricker mer än så.
Själv har jag inte varit utanför stan men även här ökar trafiken markant under den här perioden och det tar mycket längre tid än normalt att uträtta ärenden i centrum eller att handla på något av varuhusen. Skolor, statliga institutioner, myndigheter och banker lägger ned verksamheten under firandet.
Videokamera i bilen
Poliskontrollerna är vanligt förekommande här borta och under nyårsfirandet sätts alla resurser in. Det är inte alls ovanligt att jag blir stoppad och påstås ha kört mot rött eller gjort en felaktig omkörning eller något annat som de kan försöka sätta dit mig för. I regel har jag klarat sig med några hundralappar utan kvitto. Men nu har det blivit hårdare regler och går det att bevisa att man mutat eller försökt muta en polisman så kan man få fängelsestraff. Det gäller hela tiden att anpassa sig, så nu kör jag med en ny strategi. För det första har jag införskaffat en videokamera som jag monterat fullt synlig på vindrutan. Polisen är då medveten om att jag kan motbevisa eventuella felaktiga beskyllningar och vinkar förbi mig. Utöver detta har jag inga kontanter i plånboken längre, bara kort. Då är det inte lätt att krama ur en muta och att få följa med till närmaste polisstation är inga problem för mig, jag har hur mycket tid som helst. Betala med kort och få kvitto är det säkraste. Men det är ytterst sällan att det händer att man måste följa med till en polisstation, då man tappar tid vilket påverkar ordningsmaktens möjligheter att blåsa några andra trafikanter.

Nyårsaftonen blev ingen höjdare då jag vaknade med tandvärk. Men det finns en uppsjö av tandläkare och flera hade öppet trots att det var nyårsafton. Det är dock lite olika kvalité på denna yrkesgrupp och nu hamnade jag hos en som tydligen var specialist på utdragningar men jag tackade nej till detta och bad om antibiotika i stället då tanden var inflammerad. Mot löfte om att återkomma om det inte blev bättre fick jag en kur om tio piller. 200 bath inklusive röntgen.
Det slutade som det börjat, det vill säga i moll, då fyrverkerierna och knallskotten började explodera på kvällskvisten. Zippo, som annars är en riktig tuffing, pallar inte för bombardemanget så det blev att sitta hemma och hålla honom sällskap.

Några nyårslöften blev det inte heller – till det är jag alldeles för gammal och erfaren. Men jag ser fram emot allt vad det nya året kommer att innebära, dels i Sverige dels i Thailand. I båda länderna har vi nu odemokratiska styren och det är med stort intresse jag följer hur det utvecklar sig.

Inga kommentarer: