tisdag, december 30, 2014

En ohelig allians....



Till skillnad från en viss statsminister, som ogenomtänkt och i hastigt mod hotade med nyval, ville jag inte i affekt skriva ett inlägg eller kommentera det som nu kommit att kallas decemberöverenskommelsen, allt för snabbt. Troligen det värsta övergreppet på svensk demokrati i modern tid.  Jag ville vänta, analysera efter bästa förmåga och ta del av kommentarerna från borgerliga väljare. Nu känner jag mig mogen och här är resultatet.

Minoritetsregeringar inget nytt, snarare tvärt om, de har varit väldigt vanligt förekommande i Sverige under det senaste århundradet. Det har bland annat inneburit att man som minoritet tvingats söka en majoritet i riksdagen. Det har man fått göra genom att tala för varan och försöka vinna gehör för de egna förslagen. Helt rimligt och helt självklart i mina ögon. Så när Löfven och andra politiker och journalister talar om ett nytt politiskt landskap så är de ute på mycket tunn is.

Det är helt andra skäl som ligger till grund för denna våldtäkt på den svenska demokratin. Efter det att SD tagit plats som det tredje största partiet i Sveriges Riksdag, har nu full panik brutit ut inom såväl vad som kan betraktas som den samlade vänstern som alliansen. Man har varit överens om att sätta det demokratiska parlamentariska statsskicket ur spel. Det enda skälet till detta är att hindra drygt 800 000 väljare från att få ett politiskt inflytande.
I sanningens namn finns också anledning att ifrågasätta hur demokratin har fungerat i Sverige de senaste åtta åren. I Grundlagen anges klart och tydligt att makten skall utgå från folket. Det har definitivt inte fungerat under de senaste åren. Det har istället varit den politiska yrkesadeln som i respektive partistyrelse bestämt vad de av folket valda riksdagsledamöterna skall tycka.

Nu har man, genom denna statskupp, satt sig i en situation där SD kommer att upplevas som den enda oppositionen i svensk politik.

Som grädde på moset bidrar den avgående statsministern till ytterligare framgångar för SD genom att fortsätta att komma med nya ogenomtänkta och obegripliga uttalanden som retar människor som älskar det land de bor i. När jag lyssnade på det senaste utspelet fick jag lyssna om tre gånger för att förstå vad karln egentligen uttryckte.
Han säger följande i intervjun ” Är det här ett land som ägs av dem som har bott här i tre eller fyra generationer eller är Sverige vad människor som kommer hit mitt i livet gör det till att vara och utvecklar det till?” ”För mig är det självklart att det ska vara det senare och att det är ett starkare och bättre samhälle om det får vara öppet”, svarar han sedan.

Detta säger alltså den man som deltagit i beslutet att alla handlingar i det svenska Stasiarkivet skall förstöras före nyår utan att landsförrädarna avslöjas. 

Man måste ställa sig frågan om den mannen har alla hästar i stallet?

Man kan konstatera att Allianspartiernas facebooksidor är rolig läsning nu för alla utom för allianspartiernas toppar.

Många i Moderaternas gamla garde är upprörda över den villkorslösa kapitulation man upplever att partiet har gjort och som lämnat öppet för kommunisternas möjlighet till regeringspåverkan.

Förre partiledaren Ulf Adelsohn är en av många och hans kommentar säger en hel del om vad han anser om beslutet men även om Fredrik Reinfeldt som människa.
”De har väl haft en partistyrelse där ingen vågat säga ifrån eftersom Reinfeldt ledde den. Som vanligt.”

Det var många som gjorde sig rolig och ironiserade då SD fällde regeringens budget. Bland andra så utmärkte sig Aftonbladets krönikör Robert Aschberg med följande twitterinlägg.

Kanske löjligt att majoriteten skall bestämma 

Tänk så rätt han fick!

Det känns också inspirerande att påminna om Annie Lööfs uttalande i en intervju med Expressenjournalisten Elisabeth Marmorstein i oktober förra året.  
”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna” var budskapet vid detta tillfälle.

Det är bara att önska smaklig måltid!

Men utan att raljera kan jag inte tänka mig annat än att detta försök att sätta demokratin ur spel kommer att slå tillbaka mot den odemokratiska rörelse som Socialalliansen nu utgör. Senast 2018 får de stå sitt kast.

Men jag är ganska övertygad om att denna oheliga allians kommer att krascha mycket tidigare. Det finns ett flertal frågor där det är sannolikt att SD kommer att rösta på Alliansens förslag. Tidigare betyg i skolan, skärpta straff vid vissa typer av brott, återfall i brottslighet skall bedömas hårdare är några frågor och någon obligatorisk gymnasieskola lär det knappast bli tal om men kanske 10-årig grundskola.
 

  


Inga kommentarer: