fredag, november 09, 2007

Parlamentsvalet 1

Det börjar nu hetta till ordentligt inför parlamentsvalet som skall genomföras i december.

Thaksins parti Thai Rack Thai har förbjudits efter att partiet befunnits skyldig till brott mot grundlagen. Innan domen föll hade flera partimedlemmar lämnat partiet och Thaksin själv hade från sin exil meddelat att han avgått som ledare för partiet.
Domen, som avkunnades av författningsdomstolen, innebar bl a att fler än 100 partimedlemmar förbjöds att verka politiskt de kommande fem åren.

Det verkar dock som om TRT dyker upp i en ny skepnad under beteckningen PPP, People Power Party, med en viss mr Samak som partiledare och kandidat till premiärministerposten.

Direkt efter registrering av partiets kandidater så uppstod splittring i ledet. Så gott som samtliga Bangkokkandidater hotade med att hoppa av efter det att mr Samak inkluderat Jatuporn Prompan och Manit Jitjanklab bland de fem översta på Bangkoklistan.

Vad jag förstått så anses dessa ha en tvivelaktig bakgrund så till vida att de varit positiva till militärkuppen.
De som hotade med avhopp tillhör en grupp under en Sudharat Keyuraphan och de beskyllde Newin Chidchop och vice partiledare Yongyuth Tiyapairat för att ha upprättat listan utan att ha konfererat med Keyuraphan.

Det är faktiskt ganska svårt att hänga med i turerna eftersom att både Sudharat och Newin tillhör de TRT-politiker som avstängts på fem år. Trots avstängningen så kan de tydligen fungera som konsulter eller rådgivare åt PPP. Det finns även de som spekulerar i om Thaksin styr det hela från sin exil i London.

Mr Samak fick häromdagen en fråga från en kvinnlig journalist vad den interna striden handlade om.
Gubben tände på alla cylindrar och i stället för att svara frågade han journalisten ”och vem gökade du med i natt då?”
Han hotade att svara på liknande sätt så snart någon ställde frågor som han tolkade som en smutskastning av partiet.

Partiledaren för Chart Thai, ett annat parti som ställer upp i valet, mr Banham, erbjöd de tänkbara avhopparna från PPP att ställa upp i valet under Chart Thai.
Detta kommenterades av mr Samak med att mr Banham, som är 75 år, är gammal och senil och inte vet vad han talar om. Till saken hör att mr Samak är 72 fyllda.

Det är lite ”buffel-Persson” över mr Samak, en riktigt trevlig prick alltså (ironi).

Vad som kanske glöms bort och som man bör ha i åtanke är att Thai Rack Thai, efter allmänna val, besatt runt 400 av Parlamentets 500 platser, med andra ord en förkrossande majoritet.
Detta innan militären tog över.

Thaksin var också den förste premiärminister i Thailand som lyckades vinna två på varandra följande val.

Själv är jag för dåligt insatt för att kunna ha någon bestämd uppfattning eller att kunna ta ställning. Jag har dock en känsla att Thaksin och Thai Rack Thai var populär hos den fattiga befolkningen på landsbygden.

Jag följer valet och vad som händer inför det och i den mån jag hänger med skriver jag några rader.

Inga kommentarer: