tisdag, november 20, 2007

Nu dansar elefanterna

För närvarande handlar det mesta om elefanter här i Surin. Fler än 300 elefanter har samlats i samband med Surin Elephant rond up. Sistlidna helg var det stor uppvisning på stadion med massor av åskådare. Många turister besöker Surin vid det här tillfället och alla hotell är fullbokade. Det är en trängsel utan like men stämningen är god.

Elefanter som spelar fotboll, elefanter som målar motiv på t-shirts, elefanter som kan räkna, och elefanter som man får rida på, ja det är allehanda underhållning med elefanterna i centrum.

Det visades även en dragkamp mellan en elefant och människor. Det började med att 30 personer skulle hålla emot när elefanten drog i repet. Det sa bara smack och sedan låg de i en stor hög som ett mänskligt ”plocke pin”.
Vid nästa försök dubblade man antalet människor till 60 och när elefanten tog i så flög de som finska backhoppare genom luften.
Tredje och sista försöket handlade om 90 personer på repet, elefanten tog i så det knakade, han gick ned på framknäna, trumpetade, stretade och drog och 90-mannalaget var slaget på mindre än 10 sekunder.
Det är ganska imponerande att se vilka krafter som finns hos en fullvuxen elefanthanne.

Uppvisningen på stadion avslutades med ett krigsskådespel som handlar om ett 1700-tals krig mellan Burma och Thailand. I uppvisningen deltog ett femtiotal elefanter, ett antal hästar samt tusentalet aktörer i autentiska utstyrslar, under ackompanjemang av bombkrevader, musik och en hänförd flaggviftande publik.
Det hela inramas av en marknad som pågår under 10 dagar. Storleksmässigt så är den uppskattningsvis fyra-fem gånger så stor som Selångers marknad i Sundsvall. Annars är det mycket som påminner om våra svenska marknader, stånd där man bjuder ut de mest skiftande varor, restaurangtält, något som kan liknas vid korvmojar och ett imponerande tivoli med karuseller, radiobilar och pariserhjul.

Inga kommentarer: