tisdag, oktober 07, 2008

Amazing Thailand....

Det har hänt en hel del sedan vi lämnade Thailand i slutet på maj. Den dåvarande premiärministern, Samak, har tvingats avgå sedan det framkommit att han fått ekonomisk ersättning för att medverka i ett matlagningsprogram på TV. Dessutom har han dömts till två års fängelse för förtal av en politisk motståndare.
Den förre premiärministern Thaksins hustru är också dömd till fängelse för mutbrott. Hon hann dock lämna landet innan domen vann laga kraft. Nu har de ansökt om politisk asyl i Storbritannien enligt media i Thailand.
Oroligheterna har dock inte avtagit trots att premiärminister Samak avgått. Anhängare till Demokratiska alliansen fortsätter sina våldsamma demonstrationer i regeringskvarteren i Bangkok. Mer än 15000 människor har idag demonstrerat mot den sittande regeringen. Man har bl a stängt av el- och vattentillförseln till regeringsbyggnaderna.
Polisen har svarat med tårgasattacker. Skjutvapen och handgranater förekommer bland demonstranterna efter vad som framgått av nyhetskanalerna på TV. Ambulanserna kör i skytteltrafik mellan regeringskvarteren och sjukhusen. Bland de skadade finns både poliser och demonstranter.
I södra Thailand har inte läget förbättrats ett dugg under den tid vi vistats i Sverige. Islamistiska fundamentalister fortsätter sina attacker mot skolor, militärförläggningar och polisstationer. Enligt Bangkok Post har mer än 80 personer dödats den senaste veckan.
Det verkar som om myndigheterna tappat greppet. En ny militärkupp kan man nog inte bortse från.

Inga kommentarer: