tisdag, oktober 14, 2008

Pengarna bara försvann......

Jag blir riktigt förbannad när jag tänker på ”finanskrisen”. En samling överbetalda bankirer och direktörer har tillåtits att hantera spararnas och investerarnas penga på ett oansvarigt sätt.
Men i vanlig ordning så kommer nog ingen att ställas till ansvar. Månadslöner på miljonbelopp kommer inte att upphöra, varken i Europa och USA. Det är ju fan att inte staterna kan ställa rättmätiga krav på lönesänkningar när man räddar jobben åt dem som orsakat krisen.
Skall jag försöka mig på en amatörmässig analys av det kaos som uppstått så får USA ta på sig den största delen av ansvaret.
Det hela började ju med bostadslåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae, som tillåtits låna ut alldeles för mycket pengar till dem som egentligen inte haft råd, gick över styr. Där fick den Amerikanska staten gå in första gången.

Investmentbankerna, som tillåtits att öka sin utlåning krafigt i förhållande till deras balansomslutningar, har också haft en avgörande inverkan på förloppet. När det började brännas tog det inte lång tid innan de ville bli ”vanliga” banker igen.
Att det sedan blev ”ringar på vattnet” beror ju bara på att den amerikanska ekonomin står för mer än halva världsekonomin.
Förhoppningsvis kanske en och annan har lärt sig något av det som hänt men fan tro’t. Nu jublar mäklare, bankirer och ekonomijournalister över en börsuppgång på mellan 4 och 6 %. Va fan, tror de att vi är idioter? På ett år har flera av världens börser gått ned med mer än 50 %. Man baxnar.

Inga kommentarer: