tisdag, februari 24, 2009

Rena hönshuset

I veckan har vi varit och hälsat på föräldrarna till Mijos pojkvän. När vi åkte till Sverige i december i fjol hade de just börjat bygga ett hönseri. Nu är det fullt utbyggt och kommersen i full gång. Byggnaden är 110 meter lång och 30 meter bred och inrymmer långa rader med burar, där varje bur rymmer tre hönor.
Det är första gången jag har sett ett hönseri från insidan och vad jag kan bedöma så är det en fullt modern anläggning för bästa möjliga effektivitet
Burarna är så trånga att hönsen inte kan vända sig i dem, de kan bara äta, dricka vatten och lägga ägg. Det gör de dagligen under ca fjorton månader varefter de byts ut.
Anläggningen producerar ca 14000 ägg per dag och som biprodukt får man hönsgödsel.
Det är ett stort bolag som uppfört byggnaden och bolaget tillhandahåller hela inredningen med burar, vattenanläggning och utfodringsrännor samt ägglådor. Man har därför ett avtal med bolaget som bl a innebär att man inte får sälja äggen till någon annan. Bolaget betalar 2 bath per ägg. Gödseln disponerar man fritt och efter torkning i solen säljs den till bönderna i trakten.
Investeringen består till största delen av banklån och de räknar med att ha betalt av lånen inom en tvåårsperiod. I mina ögon ser det ut att vara en god affär men med ett högt risktagande då allt är oförsäkrat och ett utbrott av fågelinfluensa vore en katastrof. Själv skulle jag ha svårt att sova om nätterna.

Inga kommentarer: