tisdag, december 03, 2013

Demonstrationerna i Bangkok...



Demonstrationerna fortsätter i Bangkok men känslan är att det gått lite lugnare tillväga igår. Polisen har också uppmanats att undvika användning av tårgas.

Premiärminister Yingluck Shinawatra
I ett TV-tal avvisade premiärministern protestledarens Suthep Thaugsubans krav på hennes avgång. Före det hade det hållits ett möte mellan de två där Suthep Thaugsuban krävde att regeringen skulle lämna över makten till en civil övergångskomission som skall utse en ny premiärminister.

Man undrar ju hur han tänker? Regeringen är vald av en mycket stor majoritet av folket och att då låta en liten klick civila personer ta över makten och utse en ny premiärminister förefaller lite väl ogenomtänkt. Men i det här landet kan det mesta hända när det gäller den politiska karusellen.

Premiärministern hävdade att det inte finns några lagliga eller konstitutionella möjligheter att tillmötesgå kraven på avgång och hänvisade till att regeringen är vald av folket.

Tilläggas kan att en domstol nu utfärdat en arresteringsorder på Suthep Thaugsuban för uppvigling då han genom sitt agerande försökt att störta den demokratiskt tillsatta regeringen. Påföljden för ett sådant brott torde vara ganska hårt i Thailand om han fälls, vilket är långt ifrån säkert. Han har också, sedan tidigare ett antal åtal emot sig för korruption. Det är han dock inte ensam om att ha då det är vanligt med korruptionsåtal mot politiker i Thailand. Det gäller politiker på sidor.

Jag tycker att detta är rätt väg att gå ”sig själva till straff och androm till varnagel”. Då kanske andra presumtiva upprorsmakare tänker till innan de är beredda att angripa demokratin och orsaka oroligheter som övergår i upplopp med döda och skadade som följd.  

Polisen har tidigt idag på morgonen tillkännagivit att man inte kommer att använda tårgas mot demonstranterna och man har även avlägsnat barrikaderna kring polishögkvarteret.

Inga kommentarer: