söndag, december 01, 2013

Orolighetrna i Bangkok eskalerar....



Oroligheterna, eller upploppen kanske är en riktigare benämning, i Bangkok har fortsatt under söndagen. När man ser bilderna på TV får man lätt intrycket av att det inte enbart är oppositionella mot den folkvalda regimen som demonstrerar utan protesterna har också dragit till sig huliganer och bråkstakar utrustade med gasmasker bland annat. Om dessa deltar på eget initiativ eller betalas av de som bedriver korståget mot regeringen är svårt att avgöra. Det man kan konstatera idag är att demonstrationerna har fått en mer allvarlig karaktär där sten- och flaskkastning utgör ett ofta återkommande inslag. 

Bangkok idag (Bankok Post)
Den regim man nu försöker få avsatt är vald av en mycket stor majoritet av det thailänska folket vilket inte accepteras av vissa grupperingar i landet. I spetsen för dessa utomparlamentariska grupperingar finns den traditionella eliten och fraktioner som står kungahuset nära. Gemensamt för dessa är hatet mot den av militären avsatte förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Lika hatad som han är av dessa grupper lika omtyckt är han av majoriteten av det Thailändska folket, framför allt av den fattiga delen på landsbygden men även av mer liberala invånare i städerna.

Väl medvetna att man inte har några som helst chanser att vinna ett val försöker man därför med odemokratiska medel få regeringen avsatt. Det gör man genom att skapa uppståndelse, drabba samman med polis och militär samt försöka ockupera regeringsbyggnader, TV-stationer och polishögkvarter. Allt i syfte att provocera fram polisiära och militära insatser som sedan kan användas mot regimen.

Hitintills har regeringen inte svarat på angreppen på annat sätt än att militära trupper har sats in för att förstärka polisresurserna i Bangkok. I några fall har polisen tvingats använda tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna, men känslan är att man försöker att använda så lite våld som möjligt och i stället försöka att trötta ut demonstranterna.

Yingluck Shinawatra
Oppositionen och de utomparlamentariska grupperna hävdar att den nuvarande premiärministern Yingluck Shinawatra, yngre syster till Thaksin, bara är en marionett och att det i verkligheten är Thaksin som styr regeringen från sin landsflykt i Dubai.

Oppositionen hävdar att Thaksin och familjen Shinawatra är korrupta, vilket troligtvis är korrekt men oavsett vilka som regerar det här landet så finns det en utbredd korruption vilket säkert är en starkt bidragande orsak att oppositionen vill överta köttgrytorna.

Hela dagen har nyhetsprogrammen låtit ledaren ledaren för upploppen, en man vid namn Suthep Thaugsuban, komma till tals och där har han uppmanat alla statsanställda att strejka från och med i morgon. Han har också ställt ett ultimatum till premiärministern innebärande att regeringen skall avgå frivilligt annars kommer militären att ta över. Kravet är inte förhandlingsbart och hon har två dagar på sig att svara säger han i ett framträdande. Till saken hör att denne man själv är misstänkt för och utreds för korruption.
Suthep Thaugsuban (Talkystory.com)

Skall jag försöka mig på en amatöranalys så tror jag anklagelserna mot Thaksin och hans familj om korruption bara är ett svepskäl. Problemet är istället att man i opposition själva inte kan utnyttja och berika sig på den korruption som är ständigt närvarande i den thailändska politiken. Man vill själva komma till makten och det vill man göra med odemokratiska metoder då man är väl medvetna om att man inte kan vinna ett val där varje röstberättigad person har en röst.

Vi var in till centrum idag och även här i Surin förekommer demonstrationer mot regeringen men enbart genom verbala angrepp och av en mycket liten församling som samlats utanför en officiell byggnad.

Från min horisont så känns det som nu händer väldigt olustigt och frågan är vad som kommer att hända under den närmaste tiden?

Kommer oroligheterna att avta eller kommer det att eskalera ytterligare och hur länge väljer militären att inta en avvaktande hållning?

Det sämsta scenariot är en ny militärkupp eller att man genom diskutabla anklagelser får någon domstol att upplösa regeringspartiet eller avsätta regeringen. Då kommer vi säkert att få uppleva en repris av händelserna 2010 då rödskjortorna invaderade Bangkok till stöd för den folkvalda regeringen och då är det bäddat för ett nytt blodbad på huvudstadens gator.

Den här veckan infaller kungens födelsedag, vilket också är farsdag i Thailand och känslan är att ingen vågar ställa till alltför mycket oroligheter i samband med denna högtid.

Men vad händer sedan?



Inga kommentarer: