tisdag, december 10, 2013

Nyval utlyst i Thailand…



Situationen blev till slut ohållbar för den sittande premiärministern Yingluck Shinawatra då Demokraterna, som är det största oppositionspartiet, lämnade parlamentet och gjorde gemensam sak med demonstranterna. Hon blev helt enkelt tvungen att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Upprorsledaren Suthep Thaugsuban anser att man med detta vunnit en delseger vilket jag ställer mig mycket tveksam till. Demonstanternas ursprungliga krav var att regeringen skulle avgå och ersättas med en kommission bestående av olika experter, representanter för vissa organisationer, kända personer och topparna i samhället. Ledaren för denna kommission skulle utses av kungen.

För tillfället ser det ut som om nyval kommer att hållas den 2 februari nästa år och till dess leder Yingluck Shinawatra en expeditionsministär. Den regering som nu avgår tillsattes efter allmänna val 2011 då regeringspartiet Pheu Thai erhöll nära 16 miljoner röster och Demokraterna fick drygt 11 miljoner röster, en mycket klar seger för Pheu Thai. Vad jag kan se så finns det inte mycket som talar för att resultatet kommer att bli så mycket annorlunda den här gången.

Detta kan naturligtvis innebära att demonstrationerna fortsätter i syfte att få militären att ingripa och tillsvidare överta makten. Demokraterna kan ju också bestämma sig för att bojkotta ett nyval. 

Det här känns inte på långa vägar avgjort.  

Inga kommentarer: