onsdag, mars 07, 2018

Sant eller osant?


Statsminister Stefan Löfvén har det inte lätt i mötet med USA:s president Donald Trump, oavsett hur duktig han är på att tala engelska.

Han fick sig en rejäl känga av Trump när det gäller invandrings- och integrationsproblemen i Sverige. Men Löfvén duckade och skyllde allt på Fredrik Reinfeldt och hans överenskommelse med Miljöpartiet.

Det vill säga samma miljöparti som nu ingår i den svenska regeringen och som Löfvén måste samarbeta med varje dag..

Löfvén påstod också att det inte finns någon ”no go zon” i Sverige. 
Men i en rapport från oktober 2017 skriver polismyndigheten att vi har 23 ”särskilt utsatta områden” i Sverige. Dessa områden ”kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut”, står det i rapporten.

På Wikipedia definieras en No-go-zon enligt följande:
No-go-zon är en politisk och kontroversiell term för ett område i en tätort som någon våldsbenägen grupp, till exempel paramilitär eller kriminellt nätverk eller andra grupper har tagit kontroll över så att området är bortom kontroll från staten (polis, militär etc.)
Det syftar ofta på områden som enbart kan beträdas av en liten grupp, eller på områden det är riskabelt att befinna sig i. En no-go-zon kan också beteckna ett område under insurrektion där staten förlorat sin suveränitet.

Frågan som inställer sig är naturligtvis om ”särskilt utsatta områden” kan översättas till/jämställas med No-go-zones?

Det har inte varit någon bra vecka för regeringspartierna och när man läser det politiska underbarnets debattinlägg i Expressen idag ringer det i alla mina varningsklockor som larmar om fake news.

Så här skriver Gustav Fridolin, som inför det senaste valet, lovade att han skulle lösa skolans problem på 100 dagar.

”Det fanns de som kraxade om att mottagandet av nyanlända skulle försämra skolan för de elever som redan var där. Så blev det inte. Vi investerade i skolan. Trots fler elever har vi högre lärartäthet och antalet elever per pedagogisk personal har sjunkit markant. Trots lärarbristen arbetar fler legitimerade lärare i skolsystemet än någonsin”. 
”Sedan 2014 har resultaten, tvärtemot olyckskorparnas förutsägelser, förbättrats. En högre andel nyanlända når behörighet. En högre andel elever med svensk bakgrund når behörighet. Skolan klarade alltså att ta emot många nya elever, utan att kvaliteten försämrades för de vi redan hade. Det är en arbetsseger av lärare och rektorer”.

Ok. Jag har inte tillgång till någon statistik som motbevisar hans påståenden, men min magkänsla brukar jag kunna lita på och den skriker fake news rätt ut.

Det är bara att hoppas att någon med större resurser än vad jag har, synar dessa påståenden.

Inga kommentarer: