onsdag, mars 28, 2018

Allianspartierna ändrar sig..


Efter en våg av stark kritik har nu Alliansen meddelat att man ändrat sig beträffande regeringens förslag till grundlagsändringar som innebär inskränkningar i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen.

Man hänvisar till att man fortfarande anser att sökbara domsamlingar utgör ett allvarligt ingrepp i enskilda människors integritet, men att det uppkommit så många frågor om lagförslagets avgränsning och tillämpning att det inte är möjligt att reda ut dem under riksdagsbehandlingen – därför bör lagförslaget inte genomföras.

”Att domar och andra avgöranden från domstolarna ska vara offentliga är centralt i varje rättsstat”, heter det bland annat.

Alliansen vill istället att en ny utredning tillsätts.

– Vi har tagit intryck av kritiken och ändrat uppfattning. Enligt Alliansens mening är lagförslaget framför allt förenat med tre problem som behöver analyseras närmare, säger Tobias Billström, gruppledare (M)

– Lagförslaget innebär att databaser som vänder sig till professionella användare, t.ex. jurister, ska vara fortsatt tillåtna. Att på detta sätt göra skillnad mellan människor har uppfattats som orättvist. Det är en berättigad invändning, säger Anders W Jonsson, gruppledare (C)

– Lagförslaget är inte tillräckligt preciserat i fråga om vilka verksamheter som kommer att skyddas av grundlagarna och vad som ska falla utanför. Det är centralt att så långt möjligt klargöra var gränserna för mediegrundlagarnas tillämpningsområde går, säger Christer Nylander, gruppledare (L)

– I regeringens proposition används bl.a. formuleringen ”seriös, granskande journalistik”, vilket har fått en del att ställa frågan om olika slags journalistik ska värderas. Det är viktigt att lagstiftningen behandlar alla journalistiska aktörer lika. Även det behöver klarläggas, säger Andreas Carlson, gruppledare (KD)

En bakläxa som heter duga för regeringen och alla som varit positiva till lagändringarna. En riktig prestigeförlust för Justitieminister Johansson.

Som om denna motgång inte skulle vara nog så meddelar Lagrådet idag att man avstyrker Regeringens förslag om att låta 9000 ”ensamkommande” få stanna i Sverige.

I princip sågar man förslaget jäms med fotknölarna och inkompetensförklarar de ansvariga för förslaget då man skriver  

”Gränsen har här nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”

Ord och inga visor – bara pang rätt på!

”De förslag som nu lämnas är knapphändigt analyserade, remisstiden har varit kort och effekterna är svårbedömda. Det finns en uppenbar risk för att de föreslagna nya reglerna inte kommer att bli effektiva”, skriver man också.

Det kan inte vara speciellt roligt att vara Statsminister idag efter de här bakslagen och dessutom ha en regeringskollega som meddelat att man skall gå till val på ökad invandring!!!


Inga kommentarer: