tisdag, december 02, 2008

Dagen då demokratin tog avsked

Som befarat men väntat så har Thailands konstitutionsdomstol idag meddelat att man upplöst samtliga tre partier som ingår i regeringskoalitionen. Som skäl till beslutet har man uppgivit att valfusk förekommit vid det senaste parlamentsvalet. Beslutet innebär vidare att Premiärminister Somchai Wongsawat och andra företrädare för regeringspartierna förhindras att bedriva politiskt arbete under de kommande fem åren.

Vad som nu kommer att hända är fortfarande oklart. Den fortsatta utvecklingen är beroende på om regeringen avgår frivilligt eller inte. Vägrar regeringen att acceptera domstolens beslut kommer sannolikt armén att agera. Om däremot regeringen lämnar makten kommer någon form av övergångsregering att tillsättas och nyval kommer att hållas så småningom.

Det återstår också att se hur försvarsmakten, monarkin och Bangkokeliten kommer att agera för att hindra majoriteten av landets innevånare att välja sina representanter till Parlamentet nästa gång. Det räcker knappast att konstitutionsdomstolen bannlyst ett antal politiker i fem år. Andra representanter för landsbygdsbefolkningen är säkert beredda att bilda nya partier och gå till val på frågor som bönderna finner aptitliga. För att resultatet i ett nytt val skall få en utgång som gynnar en minoritet så krävs säker speciella åtgärder.

Inga kommentarer: