måndag, december 01, 2008

Nu är det nog kört för demokratin i Thailand

Regeringen är nog mer eller mindre chanslös nu. En försvarsmakt som vägrar lyda order och en polismakt som verkar jobba under parollen ”bättre fly än illa fäkta”. Dessutom har konstitutionsdomstolen lovat att komma med ett utslag rörande valfusk hos samtliga regeringspartier.

Igår blev inte UDD:s motdemonstration den kraftsamling som regeringsanhängarna hoppats på.
Knappt 20 000 personer ställde upp, vilket inte är förvånande då de flesta av UDD:s supportrar är upptagna med risskörden nu. Dessutom saknar UDD finansiärer till skillnad från PAD, som verkar ha tillgång till hur mycket pengar som helst.
Busslaster med demonstranter har de senaste dagarna kommit från de södra provinserna och det torde ju inte vara gratis. Ekonomisk ersättning och utspisning av demonstranterna på flygplatserna slukar säkert också stora belopp.

Nu återstår det att se om konstitutionsdomstolen kommit fram till att PPP och övriga två partier i regeringskoalitionen gjort sig skyldiga till valfusk och att partierna därför skall upplösas och att partiledningarna inte tillåts att agera politiskt under de kommande fem åren.

Allt annat än en fällande dom skulle vara en överraskning som det här har utvecklat sig.

Frågan är dock om man kommer att offentliggöra domen före HM:s Konungens födelsedag den 5:e december.

Företrädare för försvarsgrenarna har uttalat sig idag och vädjat till båda sidor att visa respekt för Kungen på hans födelsedag och inte göra något som gör Kungen ledsen.

Man har också krävt att parterna skall visa respekt för den kommande domen från konstitutionsdomstolen.
Flygvapenchefen Itthiporn Supawong sa bland annat "If the power of the judiciary is not respected, there will be confusion. If the rules and court judgements are not followed, some decisive measures must be taken"

Nu gäller det inte PAD-mobben som brutit mot lagar och regler sedan augusti, belägrat flygplatser, misshandlat meningsmotståndare, förstört statlig och privat egendom och sett till att Thailand för lång tid framöver kommer att ha ett dåligt anseende utomlands utan att åtgärder vidtagits.
Nu gäller det istället fattiga människor på landsbygden, där många kämpar för att få ihop till kläder på kroppen och mat för dagen, nu är det dessa människor som skall respektera lagar och regler.
Snacka om att det är skillnad på människor och människor.

Inga kommentarer: