onsdag, december 03, 2008

En lyckad skörd i år

Allt handlar inte om politik, upplopp och belägring av flygplatser och officiella byggnader här borta.
I vår del av landet är det lugnt och här är de flesta upptagna med att skörda årets produktion av ris.
Skörden har varit god på de flesta håll i provinsen och riset håller en hög kvalité. Utgångspriset hos uppköparna pendlar mellan 13 och 14 bath/kg. De som inte är i akut behov av pengar samlar i ladorna och väntar på ett högre pris.
Föregående år var utgångspriset 10 bath/kg och med en högsta notering på 20 bath/kg. I år är därför förväntningarna höga och alla spekulerar hur högt det kan bli.
Trots att världsmarknadspriset på ris har gått upp så kommer det inte den lille bonden till del.
Utsädet har blivit dyrare, likaså konstgödseln och insektsmedlen. Priset för att hyra en traktor för plöjning och en skördetröska har också stigit. Där steg priset på grund av att drivmedelspriserna fördubblades, men nu när priset på bensin och diesel har halverats på sex månader, ligger fortfarande de höjda priserna kvar när det gäller traktorer och skördetröskor.

Många som inte har stora arealer eller har risodlingar på flera ställen skördar riset manuellt och då hjälper byborna varandra för 150 – 160 bath/dag.
Det är ett hårt jobb i värmen och att hantera säckarna är inget jobb för veklingar, de väger nämligen 80-85 kg

I helgen som gick hade vi en familjesammankomst hemma hos Yayas föräldrar, en skördefest skulle man nog kunna kalla det. Det var mycket mat och dryck och glädjen stod högt i tak på grund av den goda skörden.
Vi odlar inget ris själva men Yaya har arrenderat ut mark där arrendet utgörs av en del av skörden. Hon har även lånat ut pengar där även räntan betalas med ett antal säckar med ris.
Förhoppningsvis kan hon sälja till våren och få ett pris runt 18 bath/kg.

Inga kommentarer: