torsdag, december 04, 2008

Eftertankens kranka blekhet i Bangkok

Nu börjar landets innevånare förstå innebörden och konsekvenserna av flygplatsockupationerna och vad det kostat ekonomiskt för Thailand och i förlorat anseende runt om i världen.

Enligt Bangkok post så har Thai Airways igår (onsdag) beslutat stämma People's Alliance for Democracy (PAD) på omkring 20 billion bath för belägringen av Bangkoks båda flygplatser.

Även från andra håll börjar nu frågorna komma om de aktiviteter som genomförts av PAD inte är att jämställa med terrorism. I det sammanhanget har tolv ledare för PAD pekats ut som ansvariga för de skador och ekonomiska förluster som landet drabbats av.
Personligen tycker jag att man även skall utreda hur finansieringen av upploppen gått till och vilka som står som finansiärer. Rykten förtäljer att framför allt bankerna har bidragit med medel för att demonstrationerna skulle kunna genomföras.

Men det troliga är att det inte kommer att hända någonting eftersom det skulle drabba ledarskapet i PAD eller eliten i Bangkok.

PAD har redan aviserat att demonstrationerna kommer att återupptas om en ny premiärminister har sin bakgrund i det upplösta PPP. Just nu är det strömhopp av fd ”PPP-are”till det nybildade partiet Peua-Thai och det är högst sannolikt att detta parti kommer i regeringsställning.

Det är svårt att hänga med i svängarna i den Thailändska politiken. Igår så meddelades de att ny premiärminister skulle utses på måndag eller tisdag. Idag verkar det som om man senarelagt valet, för att parlamentsledamöterna skall få mer tid att tänka över sina beslut.
Det skall även ske ett fyllnadsval till parlamentet efter de ledamöter som tvingats avgå efter konstitutionsdomstolens utslag tidigare i veckan. Riktigt hur det skall gå till har jag inte förstått men kandidaterna skall godkännas av en valkommitté innan de kan utses.

Det spekuleras även om att föregående parlamentsval skall ogiltigförklaras p g a valfusk och att nyval skall utlysas.

Man har svårt att förlika sig med att detta är den näst största ekonomin i Sydostasien. Det liknar mer än såpopera.

I morgon, den 5 december fyller kungen 81 år och många ser fram emot vad han har att säga i det tal som han vid varje födelsedag håller till det Thailändska folket.

Inga kommentarer: