onsdag, oktober 14, 2009

Plötsligt brände det till...

På tisdag kväll la gruppcentralen av och nu hjälpte inga provisoriska lösningar med små plastburkar eller liknande. Nu var huvudsäkringen helt slut, tillintetgjord, kaputt, finito klockan 19.30 på kvällen. Efter en halvtimme hade vi i alla fall fått kontakt med en elektriker som snabbt var på plats och i ficklampans sken konstaterade han att huvudsäkringen behövde bytas så det måste anstå till morgondagen.
För att vi skulle kunna titta på TV och ha ”ledbelysning” så förbikopplade han huvudsäkringen med två kablar på 0,75 mm2. Jag ifrågasatte om man inte skulle ha haft lite kraftigare kablar men det var lugnt, inga problem.
På onsdag morgon blev det i alla fall för mycket för kablarna och huvudsäkringen. Innan jag hann med hade Yaya startat tvättmaskinen, lagat mat på spisen och ungarna börjat duscha och det tål inga 0,75 mm2 kablar i världen, det fräste bara till i gruppcentralen och sen så var det strömlöst igen.
Tur nog så slocknade det av sig själv och inga andra kablar skadades.
Det tog nog runt fyra timmar innan elektrikern hade fått ordning på alltihop. Det räckte inte med säkringsbytet utan det gällde också att hitta felet som utlöst problemet från början. Genom uteslutningsmetoden kom han så småningom fram till att en lysrörsarmatur i köket hade orsakat felet. Han skruvade lös, vad jag antar var en kondensator, och bytte ut den mot en ny och sedan var strömavbrottet ett minne blott. Materialkostnaden för två huvudsäkringar och kondensatorn till lysrörsarmaturen uppgick till 480 bath och arbetskostnaden för föregående kvälls provisoriska lagning samt dagens fyra timmar uppgick till 370 bath.

Inga kommentarer: