onsdag, december 16, 2009

Tisdag W51

Måndagen ägnades åt diverse inköp på bland annat MBK vid Siam Square. För varje år som gått sedan jag besökte Siam Square i jultider har julskyltandet fullkomligt exploderat, vilket för övrigt även gäller i Surin. I år fanns en enorm julgran utanför MBK vilken flankerades av två jättestora snögubbar, ett antal jultomtar av varierande storlekar samt några renar. Allt är tillverkat i någon form av konstgjort material. Detsamma gäller i stort set övriga varuhus runt Siam Square.
I går var det marknaden vid hotell Indra som gällde och målsättningen var att handla lite kopior av jeans, väskor och andra attiraljer som vi hade önskemål om från vänner och bekanta hemma i Sverige. Man märker på försäljarna att trycket från myndigheterna att få stopp på försäljningen av kopior har ökat. Utbudet är mycket begränsat i förhållande till hur det var för några år sedan. Vår ”jeansleverantör” skyltar endast med några få exemplar av exklusiva jeansmärken och när man bestämt sig beträffande märken, färger och storlekar ringer han in beställningen och mindre än fem minuter senare kommer en medarbetare med varorna. När det gäller väskor t ex så skyltar man endast med billiga plastvarianter men man har också produktblad där man kan välja dyrare varianter i skinn som också levereras inom några minuter. Har man svårt att bestämma sig blir man lotsad genom de smala gränderna inom marknadsområdet till ett förråd med ”äkta” kopior där kommersen pågår för fullt bakom neddragna jalusier. Jakten på försäljarna har också gjort att priserna ökat eftersom risken för tillslag är betydligt större än tidigare.

På väg till marknaden blev vår taxi påkörd bakifrån. Att det inte händer oftare är förvånande, men det blev tydligen inte några större skador den nhär gången så den påkörande parten vevade ner rutan och sträckte över 2000 bath till den påkörde och alla var nöjda.
På alla nyhetskanalerna domineras nyheterna av att thailändska myndigheter har ingripit mot ett flygplan som landat för att tanka på flygplatsen i Bangkok. Planet har tydligen kommit från Nordkorea och var lastat med ca trettiofem ton vapen bestående av robotar, granater och ammunition. Besättningen, som verkar komma från Kazakstan, har gripits och flygplanet har tömts på vapenlasten som transporterats till en militärbas för en mer detaljerad genomgång. Det verkar inte vara känt vem eller vilka vapnen var avsedda för. Jag har under årens lopp fått intrycket att thailändska myndigheter är effektiva när det gäller den här typen av verksamhet så det är inte överraskande att det hände i Thailand.

Klockan 20.00 lämnade vi hotellet för vidare transport till flygplatsen och strax före klockan 24.00 lyfte planet med destination Zurich.

Inga kommentarer: