torsdag, april 28, 2011

Ännu ingen vapenvila....

Det här ser inte alls bra ut, nu börjar båda sidor förstärka med tungt beväpnade trupper till gränsområdet. Som vanligt då det gäller konflikter så har parterna helt olika åsikter om vem som ”tryckte på knappen”.
Det har också framförts i thailändska media att man från Kambodjas sida förflyttat civila till områden i anslutning till militära anläggningar som mänskliga sköldar innan oroligheterna utbröt.
Kambodja har i sin tur anklagat Thailand för att använda kemiska stridsmedel och klusterbomber vilket förnekats av den thailändska krigsmakten.
Enligt media i Thailand så har det förekommit kontakter mellan Thailands utrikesminister Kasit Piromya och Kambodjas utrikesminister Hor Num Hong. De skall ha talats vid i lördags men det har inte framkommit vad de pratade om. Det är möjligt att de kommer att ha fler kontakter under den här veckan i syfte att få till en vapenvila.
Det känns inte bra men det finns ingen som helst oro för en Kambodjansk invasion eller något liknande. Jag är helt övertygad om att Thailands krigsmakt är helt överlägsen och det troliga scenariot är att ett tredje land går in som medlare i konflikten innan det spårar ur helt.
Sent i går kväll visade man bilder på TV från Kapchoeng där Kambodjanskt artilleri beskjutit byggnader i sta’n. Av reportaget framgick även att man håller på att utrymma staden och att befolkningen förflyttats till Prasat första hand. Nära 30 000 människor på den thailändska sidan har nu evakuerats från de byar som ligger nära gränsen mot Kambodja.
Skall man frukta något där vi bor så är det i så fall att det sätts in attackflyg och helikoptrar, då kanske provinsens huvudstad kan vara ett tänkbart mål. Jag har ingen aning om vilka resurser Kambodja har i det avseendet och inte heller vad Thailand har när det gäller luftvärn och jaktflyg.
Som jag tolkar det så är det betydligt allvarligare nu än det var när det senast förekom strider i februari vid tempelområdet Preah Vihear.
Enligt obekräftade uppgifter har Thailand dragit sig ur diskussionerna om eld upphör. Vissa påstår att Thailands sätt att hantera konflikten kan ha med det kommande valet att göra. PAD (gulskjortorna) har varit kritiska mot regeringen och menar att regeringen varit alltför undfallande mot Kambodja och att man misslyckats med att skydda thailändskt territorium och thailändska intressen. Det här kan vara ett sätt att vinna PAD-anhängarnas sympatier menar flera analytiker.



.

Inga kommentarer: