tisdag, april 12, 2011

Sonkran inledd......



I dag inleddes Sonkran och pågår under tre dagar och då är det mesta stängt när det gäller statliga institutioner, banker, telefonbolag etc.

Det är också den period som kräver mest dödsoffer i trafiken under året och i går så omkom 29 personer och fler än 400 skadades. I ca en tredjedel av olyckorna var alkohol en bidragande orsak och i mer än 80 procent av fallen var motorcyklar inblandade. Under den här perioden genomför polisen fler trafikkontroller än vanligt och man genomför även drog- och alkoholkontroller, framför allt på busschaufförer som kör längre sträckor.

I flera av TV-kanalerna går man ut med information i syfte att få folk att köra mer ansvarsfullt.

Med tanke på hur det ser ut i trafiken här borta så är jag mest överraskad av att inte ännu flera omkommer och skadas. Man kan färdas upp till fyra personer på en motorcykel, på flaket till en pickup kan det sitta allt från en till femton personer, rött ljus är inget som hindrar och att köra mot körriktningen är nästan mer vanligt än ovanligt.

I söndags nåddes vi av ett mycket tråkigt besked, en av våra bekanta hemma i Yayas by hade blivit påkörd av en bil då han gick efter huvudvägen. Det hände på kvällen, mörkt och inga reflexer och som vanligt smet bilföraren. Nu ligger han på sjukhuset i Surin med en massa benbrott och skallskador och prognosen är allt annat än positiv. Jag berättade för Yaya att i Sverige är det relativt ovanligt att man smiter när man är inblandad i en olycka. Här är det tvärt om, ingen stannar, alla drar.

Inga kommentarer: