tisdag, april 05, 2011

En tragisk olycka....

Ett ungt par från Jämtland i Sverige har omkommit i en tragisk olycka i Ao Nang, Krabi. Man misstänker att duschen blivit strömförande vilket tycks vara den enda förklaringen.

Man får sig en tankeställare då det är väldigt vanligt med s k genomströmningsvärmare i Thailand, betydligt mera vanligt än varmvattenberedare. Vi har själva tre stycken, i kök, badrum och duschrum. De har hög effekt och vattnet värms upp när det passerar värmeelementet i värmaren, till skillnad från en varmvattenberedare där vattnet redan är uppvärmt då man skruvar på kranen.

Man skall naturligtvis inte föregripa den polisutredning som startats men jag konstaterar att säkerheten när det gäller elektriska anläggningar är betydligt sämre här än hemma i Sverige. Här har många kablar och sladdar som lägsta area 0,75 mm2 mot 1,5 mm2 i Sverige. Det är heller inte alltför ovanligt att gruppcentralerna inte är skyddsjordade. Man drar i stället en speciell jordkabel från ett jordspett till de uttag eller installationer som man anser fordrar skyddsjord.

Jag har hitintills inte heller träffat någon elektriker med någon form av behörighet och i Yayas hus har jag gjort hela installationen utan att någon reagerat negativt eller ifrågasatt mina kunskaper.

Inga kommentarer: