måndag, april 25, 2011

Nya gränsstrider mellan Thailand och Kambodja...

Nya strider har utbrutit mellan Thailändska och Kambodjanska trupper. Den är gången utkämpas striderna i vår provins i Phanom Dong Rak distriktet ca 60 kilometer från där vi bor.
Striderna startade tidigt på fredagsmorgonen vid gräsavsnittet mellan Ta Kwai och tempelruinerna Ta Muen Thom. Vid den första konfrontationen dödades fyra thailändska soldater och åtta skadades varav en svårt.
Det hela utlöstes av att några Kambodjanska soldater sågs förflytta sig över en kulle vilken man tidigare varit överens om att inte beträda från någondera sidan. Från thailändsk sida uppmanade man kambodjanerna att dra sig tillbaka till tidigare ställningar. På denna uppmaning öppnas eld mot den thailändska truppen.
Striderna pågick fram till lunchtid på fredag och har fått till följd att nära 8000 personer har fått evakuerats från sina byar i Bak Dai och Ta Miang. Man har fått upprätta fyra tillfälliga evakueringsläger varav ett i Prasat distriktet och tre i Phanom Dong Rak distriktet.

I en skola i närheten av Yayas hemby har man inkvarterat 1 900 personer. Myndigheterna har jobbat snabbt och effektivt och det råder ingen brist på mat och vatten. Medicinsk personal finns på plats och man har, i det läger som jag besökte i söndags, till och med ordnat en bokbuss och en buss med datorer där man kan spela spel och surfa på Internet. Det fanns också stora TV-skärmar uppmonterade och enlig Yaya så hade man tillgång till alla kanaler som finns i Thailand.
Den thailändska krigsmakten har sats i högsta beredskap och förutom truppförstärkningar med tungt artilleri så har man krigsfartyg i Thailandsbukten.
Armén har nu stängt gränsövergången vid Chong Chom på obestämd tid och man kommer att besvara alla angrepp från Kambodjas sida enligt en militär talesman.
Thailands Premiärminister, Abhisit Vejjajiva, har i TV-tal framhållit att att det inte är den thailändska sidan som startat striderna. Man har också sänt en not till den Kambojanska regeringen där man påtalar att Kambodjansk trupp har brutet mot en överenskommelse som tidigare träffats genom angreppet på thailändsk militär.


På söndag var vi hemma i Yayas by där ett 15-tal kvinnor samlats för att iordningställa mat till flyktingarna, samma aktiviteter pågick i flera andra byar i området.

Yayas by ligger ca 30 kilometer från gränsen och under förmiddagen hördes krevader från tungt artilleri. En del var så kraftiga att fönstren i huset skallrade.
Vid lunchtid på söndag körde vi maten och ”bespisningstanterna” till flyktingarna på skolan. I samband med det så träffade jag folk som berättade att det varit en omfattande artilleribeskjutning under natten mot söndag.

Tidigare har tillfälliga strider i likhet med vad som hänt i dag, avlutats lika fort som de börjat och vi får väl hoppas att detsamma händer nu så att att livet kan återgå till det normala för de tusentals bybor som befinner sig på flykt från sina bostäder.

Inga kommentarer: