lördag, april 28, 2012

Rödgrönt är på tapeten igen....


Efter Sahlin och Juholt har sossarna nu fått en partiledare som skrämmer skiten ur Alliansen. En som står med båda fötterna på jorden, som är insatt i det här med jobb och företagande och som inger förtroende hos en stor del av befolkningen, framför allt hos damer över 55 om man skall tro på resultatet av en nyligen genomförd undersökning.
Sätter skräck i Reinfeldt
Från att ha haft en krattad manege inför valet 2014 är det nu panik i regeringsleden och ingen verkar ha en susning om vad det beror på. Man far runt som yra höns inom Alliansen och det delas ut tjyvnyp åt alla håll. Statsminister Reinfeldt ser mest ut som ett levande frågetecken och självinsikt är ju inte ett av hans vassaste egenskaper direkt.
Så gott som varje opinionsmätning talar för närvarande till Socialdemokraternas fördel och Skops senaste väljarbarometer visar på en ny toppnotering, 39,4 procent skulle rösta på sossarna om det var val idag. De rödgröna skulle också få egen majoritet i riksdagen.
Från att ha varit nästan totalt uträknade så är man nu i högsta grad med i matchen. Men vad har egentligen hänt?
För det första skall man nog ha klart för sig att det handlar om opinionsundersökningar och att det slutliga avgörandet sker i september 2014 och till dess kommer det att hända en hel del.
Från Socialdemokraternas sida hävdar man att man äntligen fått lugn och ro och att man nu kan föra ut sin politik. Men jag och många med mig, har inte blivit klokare när det gäller den socialdemokratiska politiken. Lite allmänt om trygghet och rättvisa, att jobben är viktiga och att ungdomsarbetslösheten och barnfattigdomen måste avskaffas har man naturligtvis noterat men i stort sett samma retorik kommer från Alliansen. Det verkar mer som om taktiken handlar om att ligga lågt. Vi får väl se vad som händer när de skarpa förslagen och deras finansiering presenteras.
Löfvens båda företrädare hade nog också klarat sig bättre genom att ligga lågt då det är bättre att folk tror att man är inkompetent och korkad än att öppna munnen och undanröja alla tvivel.
Plötsligt har man fått motvind och uppförsbacke
Att regeringspartierna är desperata råder det väl inte något som helst tvivel om. Moderaterna kickar sin partisekreterare, vill tvinga kommunerna att ta emot s k ensamkommande och Centern skall byta strategi inför valet och dessutom vill man pungslå bilisterna ännu mer än vad som redan sker. Dessutom anser Centerpartiet att ingångslönerna på arbetsmarknaden skall sänkas och där hänger Folkpartiet på. Folkpartiet har dessutom en del problem med skolan och lärarlegitimationen. Stackars KD står och stampar och får ingen draghjälp av de andra partierna i Alliansen. Ja, det här bådar inte gott för KD, det kan bli rutschkana ut i kylan. Men de knäpper nog sina händer och ber till högre makter och har han där ovan molnen en bra dag så kan det kanske ordna sig.
Det känns som hela regeringen går på sparlåga och det verkar vara pyspunka på alla fyra hjulen. De saknar helt visioner och man lider av idétorka i maktens korridorer och i den uppkomna villervallan hamnar de mindre partierna i skuggan av Moderaterna som av många upplevs som arroganta. Ödmjukhet är ju inte heller något man sammanknippar med den nuvarande statsministern.
Folk reagerar framför allt på den brist på empati man visar då det gäller människor som hamnar i kläm på grund av hur social- och sjukförsäkringarna utformas. Man blir förbannade då man läser om hur gamla och dementa hanteras medan man öser pengar över s k ensamkommande. Här handlar det om hjärtefrågor för KD och händer det ingenting inom detta område ganska snart kan nog Göran Hägglund m fl städa av sina skrivbord redan nu. Annie Lööf som skulle vara en frisk fläkt för Centerpartiet har också visat en skriande brist på kompetens och kunskap då det bland annat gäller vapenaffärer med andra länder och att tvingas till upprepade pudlar inger knappast något förtroende vilket inte heller hennes uppfattning om att Sverige har kapacitet att ta emot 30 miljoner invandrare gör.
Stora delar av de problem Sverige står inför i dag beror på den havererade invandrings- och integrationspolitiken. Mycket av ungdomsarbetslösheten, barnfattigdomen och bostadsbristen är en följd av detta misslyckande vilka samtliga partier i riksdagen, utom ett, är ansvariga för.

På flera håll är det nu fullt krig mellan rikspolitiker och lokalpolitiker tillhörande samma partier då rikspolitikerna medels tvång vill placera ut en aldrig sinande ström av s k ensamkommande till motsträviga kommuner. Detta medan lokalpolitikerna blir allt mer medvetna om att väljarna börjar tappa tålamodet och då är de välarvoderade uppdragen i fara och man är samtidigt medvetna om att det är medborgarna som bestämmer om de skall behålla uppdragen eller inte. Ve och fasa, men det här är ingenting svensk media vill belysa.

Jag tror att vi går en mycket spännande tid till mötes.    

Inga kommentarer: