söndag, maj 06, 2012

Det är fullt upp hela tiden......



Nu är det mindre än en månad kvar innan vi anträder vår resa till nordligare breddgrader. Det är mycket som skall hinnas med innan vi lämnar Surin och det har varit fullt upp. Folk dör, folk ”förlovar” sig och folk gifter sig och i anslutning till dessa händelser så är det fest där vi förväntats deltaga och bidra med det obligatoriska kuvertet.
Yaya har tidigare år arrenderat ut mark till några personer för att de skall kunna odla ris och för det har hon erhållit ett visst antal säckar med ris varje år. I år var det plötsligt inte aktuellt med någon utarrendering utan nu skulle hon själv nyttja marken. Den nu aktuella ytan är ca tio rai och en rai motsvarar 1 600 kvm.
Det finns tydligen två sätt att odla ris på. Antingen har man eller införskaffar utsäde och sår på ungefär samma sätt som bönderna i Sverige eller också sätter man plant. Här var det alternativ utsäde som gällde och då måste man så i slutet av april eller i början på maj och under förra veckan slutfördes denna aktivitet. Genom ett oväntat men högst tillfälligt ryggskott kunde jag inte delta i såningsarbetet. Hon anlitade en traktor med förare och några daglönare som hjälpte till och trots att dagen avslutades med ett riktigt oväder han de klart på en dag.
Sedan har vi fruktträden som under de här intensivt heta dagarna behöver vattnas varje dag. När det gäller den delen deltar jag aktivt och det rör sig om åttiofem träd, företrädesvis mango, så det tar en halv dag att ge dem det vatten de behöver. Som det fungerar nu så sker det med slangar samt med hinkar och det här måste vi göra något åt då vi återvänder i höst. Nu börjar snart regnperioden och då behövs ingen manuell bevattning som tur är.
Sedan har det varit en del annat som måste fixas både i huset i stan och på farmen så det har varit fullt upp på sista tiden.
Kvar på listan står bland annat utprovning av nya glasögon, veterinärbesök för Zippo som måste ha en årlig spruta med vaccin mot rabies, service av AC:n samt några andra inte fullt så tidskrävande aktiviteter.
Hur det kan se ut när man sår ris framgår av följande galleri. 






Inga kommentarer: