tisdag, april 02, 2013

Bröllop på thailändskt vis...


Efter flera veckors förberedelser så var det klart för bröllopet som genomfördes lördagen den 30 mars. Dagarna före hade allt som hade med förplägnaden att göra förberetts i minsta detalj och resning av tälten, uppbyggandet av scenen, dragning av kablar för belysning och högtalare mm hade färdigställts dagen innan. Utplacering av bord och stolar mm fixades tidigt på morgonen samma dag.


Portal och ceremonitält
Drygt 350 skriftliga inbjudningar hade delats ut i förväg men det var svårt att få något grepp på hur många som kom då de första gästerna anlände redan före klockan sju på morgonen. Sedan kom och gick folk hela dagen till sent på kvällen. Uppskattningsvis var det nog mer än 400 gäster totalt.
En väntande brud

Scenen var placerad på gatan utanför Yayas hus och den upptog hela gatans bredd så trafiken fick dirigeras om under dagen. På gatan hade också ett av förplägnadstälten och högtalarna placerats. De andra mattälten och ceremonitältet var placerade på gårdsplanen.

Yayas äldsta syster hade fixat hår och makeup på Mort och en del andra detaljer som hade med kläderna att göra så det var en mycket vacker brud som inväntade brudgummens ankomst.

Brudgum med följe anländer dansande
När gästerna anlände så lämnade de en gåva bestående av ett kuvert innehållande pengar till två ”räknenissar” som noga bokförde gåvans storlek och givarens namn. Detta för att vi skall kunna återgälda detta vid senare tillfällen och nya bröllop. Syftet är att dessa gåvor skall täcka kostnaderna för mat och dryck, samt avgifterna för olika tillstånd och bevakning, hyror för tält, bord och stolar, scen, högtalaranläggning och gager till de som uppträdde etc.

Ett av mattälten och scenen på gatan
Alla som lämnat en gåva fick med sig en påse med mat, läsk, öl och i vissa fall en liten flaska risbrännvin när de lämnade festen. Associationerna gick till julgransplundringarna där hemma i mina unga år då man uthärdat ”björnen sover”, ”hela havet stormar” och allt vad det var innan man fick den efterlängtande påsen med godis. Jag fick också intrycket att påsens innehåll hade en viss anknytning till gåvans storlek. Kontrollen var väl inte hundraprocentig och det fanns de som lyckades fiffla till sig två påsar.

Från ceremonin
Mort, uppklädd med håret uppsatt och en traditionell makeup, väntade inomhus på brudgummens ankomst. Strax efter klockan 9.00 anlände en välklädd och uppstylad brudgum med följe. De parkerade sina fordon en bit från Yayas hus för att sedan röra sig i procession mot ett tält dit även Mort eskortterades av sina släktingar. 

Brudgummens följe dansade fram över vägen till musik från egen orkester och brudens släktingar och vänner dansade dem till mötes.

Sång och dans på scenen
Sedan följde en traditionell ceremoni där de två blev man och hustru. Ceremonin leddes av äldre vis man som reciterade ur buddhistiska skrifter på pali. Inför ceremonin hade man byggt upp ett altare och förutom en buddhastaty fanns där blommor, ljus, rökelse och heligt vatten på altaret. Bröllopsparet fick markerat tre punkter med puder i pannan, och med en lindad tråd band den vise mannen sedan samman paret och till sist så hällde han heligt vatten över brudparets händer.  
Hemgiften intar en central del i bröllopet
De tre märkena i pannan symboliserar just att paret är förenat i ett giftermål och tråden som fästs mellan brud och brudgum symboliserar enighet och äktenskap. I slutet av ceremonin uppvaktades brudparet av släkt, vänner och övriga gäster genom att man rullade ihop två sedlar (av valfri valör) och sedan knöt ett garn runt var och en av sedlarna och därefter knöt garnen runt handleden på brud och brudgum och därmed önskade dem välgång och lycka i framtiden.

Räknenissarna
Därefter fortsatte det med uppträdanden på scenen och under tiden tillkom nya gäster medan andra lämnade och frampå kvällstimmarna började demonteringen av scenen, tälten och allt annat som skulle återställas eller återlämnas.

Altaret
I Thailand betalar den blivande maken en hemgift (sinsod) till brudens familj för förlusten av deras dotter. Hemgiften varierar beroende på familjernas sociala ställning och kan därför variera ganska kraftigt. I det här fallet var sedelbunten ca 3-4 cm tjock. Förutom hemgiften överlämnade brudgummens föräldrar två halsband i guld till bruden.

Inga kommentarer: