torsdag, december 04, 2014

Ett politiskt självmord?



Jag tror att vi som bevittnade statsminister Löfvens tillkännagivande, om att han har för avsikt att utlysa extra val den 29 december, blev vittnen till ett politiskt självmord. Att ta ett sådant beslut i affekt och bitterhet över att Alliansen röstade på sitt eget förslag och att Sverigedemokraterna frångick gällande praxis och röstade på Alliansens förslag är knappast genomtänkt och innebär mycket stora risker. Att dessutom välja att gå till val med miljöpartiet måste ses som mycket sensationellt och ogenomtänkt.

Låt oss stanna upp lite där och notera att det är på intet sätt anmärkningsvärt att man, som Alliansen, röstar på sitt eget förslag oavsett det parlamentariska läget i riksdagen. Från Sverigedemokraternas sida kan det vara en markering, då man trots sin storlek har nekats ordförandeposter i utskotten samt den voteringscirkus som drevs igenom då Björn Söder utsågs till vice talman samt på det sätt som övriga partier förhåller sig till Sverigedemokraterna i riksdagen.

Vi vet inte hur situationen ser ut den 22 mars nästa år men vi vet att det för närvarande finns en stark opinion mot ökad invandring till Sverige, som brukar uppmätas till omkring 45–50 procent (långt färre – omkring 30 procent – stödjer den förda invandringspolitiken). Övriga har ingen uppfattning. Det är nog inte omöjligt att opinionen mot ökad invandring kommer att öka ytterligare fram till valet.

Många av de som är motståndare till en ökad invandring men som röstade på andra partier än Sverigedemokraterna hade nog tagit för givet att deras företrädare skulle ta tag i problemen med invandringen och integrationen vilket inte har skett. I stället har man låtit problemen eskalera. Bara ca 13 % av opinionen mot ökad invandring röstade på SD i det senaste valet. Det finns alltså en stor del av denna opinion som nu fått svart på vitt att deras enda alternativ är Sverigedemokraterna om man bedömer frågorna som rör invandring och integration som viktiga frågor.

Låt säga att ca ytterligare 10 % av opinionen mot ökad invandring i extravalet nu väljer att rösta på Sverigedemokraterna. Då har den politiska kartan i Sverige förändrats för all framtid. Jag är övertygad om att Sverige kommer att gå samma väg som våra nordiska grannländer där Sverigedemokraternas systerpartier spelar en betydande roll i politiken.

Det är säkert många med mig som kommer att uttrycka sin förvåning över Stefan Löfvens beslut, dels att utlysa nyval men kanske främst att gå till val tillsammans med Miljöpartiet, vilket måste ses som ett stort misstag. Risken är att Socialdemokraterna i stort sett kommer att radera ut sig själva i extravalet den 22 mars nästa år.
Jag tror också att beslutet kom mycket oväntat för Allianspartierna och då främst för det ledarlösa Moderaterna.

De enda som har vind i seglen i dagsläget är Sverigedemokraterna medan det råder stiltje för Socialdemokraterna som dessutom har en stor tung pråm att dra på. Batra och Lööf får nog på sin höjd ikläda sig rollerna som kvastprickar på den här seglatsen.




Inga kommentarer: