torsdag, mars 27, 2008

Markförrättning i byn

I går var det, vad jag på svenska skulle vilja kalla för en markförrättning i Yayas by. Klockan 11.00 hade berörda markägare och andra intressenter samlats hos ”Big Boy ”* för att signera köpeavtal och andra dokument. Berörda var de som under det senaste året köpt, sålt, ärvt eller fått mark som gåva.
Klockan 12.45 anlände tjänstemannen (en kvinnlig sådan) från Markkontoret i Prasat. Här är det inte så noga med att hålla utsatta tider. Alla verkade dock ta det lugnt och det var nog bara jag som kände en viss frustration över att tiden inte respekteras.
Yaya har ärvt ett markområde på ca tre raj** från sina farföräldrar och marken som ligger i anslutning till hennes hus i byn och har tills nu varit skriven på hennes pappa.
För att allt skall gå rätt till och inga problem uppstå i ett senare skede så måste alla som äger mark som gränsar till den aktuella marken underteckna ett dokument där man avsäger sig eventuella krav på markbiten eller del därav.
Här blev det lite problem eftersom två personer saknades. Det var bara att åka iväg och leta upp dem. Båda var hemma så det löste sig. Att den ena var en gammal gumma på ca 80 år och har stora problem att förflytta sig tog man ingen hänsyn till.
Hennes dotter hade infunnit sig i moderns ställe, men så länge gumman lever så är det hennes signatur som gäller. I det här fallet bestod signaturen av ett tummavtryck och det var inte det enda på det aktuella dokumentet.

* ”Big Boy” är min beteckning på den av byborna valda representanten och som är avlönad med statliga medel. ”Big Boy” kan även vara en kvinna, alla över 18 år är valbara.

** 1 raj motsvarar 1 600 m2

Inga kommentarer: