fredag, mars 14, 2008

Andar, spöken och andra vidskepelser

Många thailändare är vidskepliga och det kan ta sig olika utryck beroende på olika situationer.

I Yayas by och omkringliggande byar har det varit mycket sjukdomar och dödsfall det sista halvåret. Unga människor har insjuknat i cancer bl a och gått en snabb död till mötes.

Att det händer beror på att andarna inte är speciellt välvilligt inställda till människorna i de drabbade byarna enligt byborna själva.
De som är födda på en tisdag eller onsdag ligger speciellt illa till efter vad jag har förstått.
För att undvika att drabbas av andarnas vrede har man satt ut ”spökskrämmare” vid så gott som alla bostäder. Några har till och med skrivit att det inte finns några i hushållet som är födda på en tisdag eller onsdag och i stället hänvisat till grannen.
Att man plockar och äter grönsaker som växer efter vägrenarna, eldar plast- och gummiprodukter och sitter i röken har ingen koppling till det som händer.

För några år sedan, när vi hälsade på i Lamduan, i en liten by där Yayas äldsta syster bor, blev en kalv sjuk. Alla ansåg att den hade blivit biten av en orm. Jag erbjöd mig att ta kalven på flaket och åka till veterinären. När kalven väl var lastad så uppstod diskussionen om den skulle fraktas till templet så att munkarna fick idka handpåläggning eller till veterinären för vetenskapligt beprövade metoder. I kraft av att vara ägare till bilen så bestämde jag att veterinären var det enda alternativet.
Två timmars behandling och kalven verkade kvickna till, så det var bara att ta med den tillbaka till byn. Morgonen efter var den död. Då stod man inte högt i kurs hos tempelförespråkarna.

Inga kommentarer: