söndag, april 13, 2008

En blöt helg...

I dag har det gått livat till i sta´n, ja i hela Thailand faktiskt.
Mellan den 13-15 april firas det Thailändska nyåret, Songkran Festival. Buddhastatyer rengörs och putsas upp, munkar och äldre människor hedras av yngre genom att man häller vatten över deras huvuden.

Det skvätts en hel del överhuvudtaget med vatten bara för det är roligt och Songkran har utvecklats till ett verkligt vattenkrig, där barn och vuxna deltar med samma sinnelag. Pic up-bilar lastade med stora tunnor fyllda med vatten och is kör gata upp och ned.

På trottoarerna står andra utrustade med vattenpistoler, hinkar, trädgårdslangar och i värsta fall högtryckssprutor och fullkomligt dränker förbipasserande med iskallt vatten.
Sonkran Festivalen ger alla en möjlighet att få utlopp för sina uppdämda aggressioner och en chans att bokstavligen kyla ned sig under några av de hetaste dagarna på året.

Ursprungligen är högtiden dock en påminnelse för den yngre generationen att visa vördnad och respekt inför den äldre generationen och föräldrarna i synnerhet.

Själv har jag deltagit som chaufför under dagen och min ”stridsgrupp” bestod av 4 vuxna och åtta barn och alla hade lika roligt.

Nästa år funderar jag på att hyra brandkårens vattenkanonbil och spola bort de som använder högtryckssprutor. I Thailand är det mesta möjligt – bara priset är det rätta.

Inga kommentarer: