fredag, april 11, 2008

Tempelfest utanför Surin

Nu avlöser festligheterna varandra på löpande band. När fotbollsturneringen var över så var det dags för en tempelfest på en plats som heter Ban Sawai. Platsen ligger ganska precis mittemellan Surin och Prasat ca 12 km från huvudvägen.
Här firar man i dagarna två, en gång om året. Vad man firar har jag inte klart för mig. Men det var i alla fall många som firade, minst tiotusen personer. Kaos är bara förnamnet på den situation som uppstod då alla skulle parkera sina fordon. Mindre bilar, större bilar, lastbilar, bussar och motorcyklar allt i en enda stor röra. Parkeringsplatserna utgjordes av torrlagda risfält och ett fåtal poliser kämpade förgäves mot en numerär övermakt.
Redan innan jag parkerat så infann sig tanken ”hur tar vi oss härifrån?”
Till slut så hittade vi en plats ”i solen” och vandrade sedan ca två km över risfält tills vi kom fram till själva festplatsen som omfattade ett antal byggnader, ett andehus och en hög staty av Buddha samt en annorlunda stupa.
I vanlig ordning när det gäller festligheter fanns marknadsstånden på plats och där finns det mesta att köpa. Likaså kunde både hungriga och törstiga besökare få sina behov tillfredsställda i en mängd små ”restauranger”. En scen för uppträdande av dansande och sjungande thailändare var centralt placerad inom området.
Vid ingången till stupan var ca 400 klockor upphängda och de sträckte sig runt hela stupan. För 50 bath kunde man köpa en klubba som man sedan gick runt och bankade i varenda klocka med. Ljudet var öronbedövande och kön var nästan oändlig.

Efter förrättat värv kunde man garanterat se fram emot ett gott och framgångsrikt år.

Under dagen startade en karavan av utsmyckade fordon och uppklädda thailändare som hyllade minnet av Buddha genom att defilerade framför statyn av honom.

Som jag befarat blev det problem att ta sig från parkeringen och V75-inlämningen var bara att glömma denna dag.

Till helgen är det dags för Songkran, den största festen efter nyårsfirandet.

Inga kommentarer: