måndag, januari 03, 2011

Förlängning av uppehållstillstånd

I dag har vi varit till immigrationskontoret i Chong Chom för ”90-dagarsregistreringen”. Även om man har ett uppehållstillstånd som gäller ett år så måste man anmäla sig på ett immigrationskontor var tredje månad.
Det visade sig att det inte var den mest lämpade dagen att ge sig ut på vägarna. Nu är alla som varit hemma och hälsat på släkten över nyår, på väg tillbaks till Bangkok och trafiksituationen är obeskrivbar. När man skall åka till Chong Chom måste man passera huvudvägen från Ubon till Bangkok. Trafikljusen var avstängda i Prasat och polisen dirigerade trafiken, kaos är bara förnamnet. Den thailändska mentaliteten att det kommer en dag i morgon också, gäller definitivt inte i trafiken. Här tas minsta möjliga hänsyn och det chansas friskt och många av de trafiköverträdelser som man ser här skulle säkert rendera fängelsestraff i Sverige.
Efter en lång väntan så kom vi i alla fall vidare. Att nyårsfirandet inte är över kunde vi konstatera då vi letade parkeringsplats i Chong Chom. Det var säkert tusentals bilar som trängdes på alla tillgängliga ytor vid gränsövergången till Kambodja. På den kambodjanska sidan finns dels en marknad med mycket låga priser dels ett stort kasino som är populärt bland thailändare.
Det vimlar dock av hjälpsamma ”fixare” på platsen så för 100 bath ordnades en parkeringsplats. Yaya protesterade högljutt och hävdade att priset var tjugo bath utan att någon brydde sig. Här styr marknadskrafterna, tillgång och efterfrågan gäller.
På migrationskontoret var det ingen trängsel utan vårt ärende klarades av på mindre än 15 minuter. Sedan var det bara att sätta sig i bilen och åka de ca 80 kilometer långa vägen hem igen. Från det här hållet var det bara femton minuters väntetid i vägkorsningen i Prasat, men kön från det andrahållet hade växt och var mer än två kilometer lång och då står det tre fordon i bredd. I bästa fall är de framme i Bangkok efter midnatt.Hitintills har 287 personer omkommit i trafiken under nyårsfirandet och det är ännu inte slut.

Inga kommentarer: