måndag, november 18, 2013

Brott och straff II ...



Den thailändske polismannen som greps igår var inte skyldig till något narkotikabrott. Anledningen att han greps berodde på att han tillsammans med två ryssar hade tagit ut pengar från bankkonton tillhörande personer från mer än 50 länder med förfalskade kort.

Polisen hade fått tips om att de två ryssarna tog mycket god tid på sig för att ta ut pengar från en bankomat i Korat. Ryssarna hann dock avvika från platsen i en bil som kördes av polismannen men greps efter en kortare jakt. I bilen påträffades ca 100 falska bankomatkort samt ca 50000 bath i kontanter.
Foto; Prasit Tangprasert
I polismannens egen bil hittade polisen senare 200 bankomatkort, tre mobiltelefoner och nära tre miljoner bath i kontanter.

Under förhöret uppgav ryssarna bland annat att de träffat polismannen första gången då han grep dem. Vid gripandet hade de mutat honom och erbjudet honom att gå med i deras verksamhet. Polismannen uppgav att han hade 10 % av inkomsterna för att fungera som chaufför åt de båda ryssarna. Han uppgav också att saknade kännedom om var och hur korten tillverkades.

Detta har varit en stor nyhet i Thailand i dag och hemma i byn och grannbyarna har nog den mesta av verksamheten legat nere då folk suttit klistrade framför TV:n. I Thailand väntar man inte heller på några domstolsförhandlingar eller fällande domar innan de misstänkta hängs ut med namn i tidningar och TV.

I Sverige har denna typ av bedrägerier, s k shimning, minskat tack vare att butiker och restauranger bytt ut sina kortläsare och bankerna försätt korten med chips i stället för magnetremsa samt förbättrat sina system vid bankomaterna. Men i många länder pågår denna verksamhet fortfarande vilket man bör tänka på då man befinner sig utomlands.

Inga kommentarer: