söndag, november 24, 2013

Omfattande demonstrationer i Bangkok....



Under den senaste tiden har det blossat upp nya oroligheter i Bangkok. Bakgrunden är bland annat regeringens planer på att bevilja amnesti för den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra som är äldre bror till den nuvarande premiärministern Yingluck Shinawatra. Förslaget har behandlats i senaten men mötte motstånd från några av senatorerna i det egna partiet och förslaget föll. Trots det fortsätter demonstrationerna.
Oppositionen, som är chanslös att vinna ett regelrätt val försöker på andra vägar att få premiärministern att avgå och få regeringen upplöst, bland annat genom demonstrationer och protester men även via författningsdomstolen.  Domstolen har dock avvisat oppositionens krav på att regeringspartiet Pheu Thai skall upplösas men också beslutat stoppa regeringens försök att ändra grundlagen.
Här är det inte som i Sverige där man inte alls följer grundlagen ”all makt skall utgå från folket”.
Under hela natten har demonstranterna strömmat till och det handlar om mer än en halv miljon människor. Även rödskjortorna har mobiliserat men är för närvarande i stor minoritet och har svårt att göra sig gällande.
Än så länge har det gått relativt lugnt tillväga men erfarenhetsmässigt vet vi att det kan urarta till en blodig batalj mellan regeringssympatisörer och motståndare.
Yingluck Shinawatra har inte heller samma stöd av rödskjortorna som brodern hade beroende mycket på att priserna på det mesta har stigit under det senaste året. Nämnas kan att ett flak Chang Beer som förra året kostade strax över fyra hundra bath nu kostar mer än sexhundra bath som ett exempel. Regeringen har också beslutat om ett lån som är det största i landets historia. Lånet skall användas för att förbättra väg- och järnvägsnät i första hand.

Inga kommentarer: