måndag, november 18, 2013

Brott och straff



Det finns gott om poliser i Thailand och jag upplever dem som effektiva oavsett om det gäller trafikförseelser eller brottslig verksamhet. Jobbet som polis är attraktivt och eftertraktat då det utgår en statlig pension när den dagen kommer. Annars verkar det inte vara särskilt välbetalt men en del drygar ut lönen med mutor. Jag har själv, vid ett flertal tillfällen, fått betala böter utan kvitton för vad man kallat trafikförseelser.

Men så finns de de som ägnar sig åt andra affärer och hoppas att man inte skall åka dit. I den by som Yayas pappa bor i så bor det en polis som under de senaste åren byggt ett i ögonpåfallande hus i byn. Nya bilar och en traktor har han också inhandlat. Så sent som i våras färdigställde han ett hyreshus med fem lägenheter på tomten. 

Foto; Thai Prison Life
I morse blev han stoppad av sina kollegor i Korat och i bilen kunde man finna tre miljoner bath. Det har varit på nationell TV under hela dagen och i byn och grannbyarna däromkring är det nog årtiondets största händelse. I likhet med andra brottslingar har han visats upp i TV tillsammans med de beslagtagna pengarna. Vad jag har förstått så har det under en tid gått rykten i byarna att han är inblandad i någon form av narkotikahantering. Med reservation att jag inte förstått allting så har jag ändå fått uppfattningen att polisen nu lyckats spränga en liga med internationella förgreningar.

Han kan nu se fram emot ett långt fängelsestraff, kanske till och med tillsammans med några han har satt dit tidigare. Här är det inte samma hotellstandard som Sverige erbjuder utan man är många som delar på utrymmet i stora celler.

Inga kommentarer: