söndag, april 19, 2009

En politisk dom....

Det är med viss häpnad jag läser att en svensk tingsrätt dömt fyra killar till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för att man tillhandahållit servrar för att folk skall kunna dela filer med varandra.
När det gäller skadeståndets storlek noterar jag att domen avviker markant från hur domstolarna tidigare utdömt skadestånd vid andra typer av brott. Är det så att man nu lagt ribban högre och att vi kan få samma ordning som gäller i USA?
Det här är ett första steg och man kanske får ha överseende med att det handlar om en tingsrätt där det sitter politiskt valda nämndemän (i regel i min ålder men till skillnad från mig helt frågande när det gäller teknik och internet) som många gånger har svårt att hålla sig vakna och än mindre fatta vad det hela handlar om.
Den här domen borde ruska om hela rättsapparaten och politiskt tillsatta nämndemän borde avskaffas, de hör historien till.
Jag kan inte annat än uppfatta domen som en politisk markering och i princip ett beställningsjobb via politikerna till rättsväsendet från mäktiga intressen i Amerika.
På min tid demonstrerade man också mot USA:s försök att påverka och styra den svenska inrikespolitiken, då skanderade man ”Palme och Geijer, Nixons lakejer” och nu är vi där igen men nu är det som lakejer åt film- och musikindustrin.
Man inser inte att man försöker stoppa en ny teknik. Det är som att försöka stoppa ett framrusande tåg med en luftfylld ballong på varje spår.
Domen kommer självklart att överklagas och det är högst sannolikt att ärendet hamnar i HD innan det är avgjort. Det kommer att ta några år innan det här är klart och under den tiden kommer förhoppningsvis politikerna att vakna och möjligen börja förstå vad det handlar om.
Nog är det förbannat konstigt att det händer i Sverige av alla världens länder – eller? Den närmaste konsekvensen blir troligen att Piratpartiet kommer in i EU parlamentet, det gäller bara att få sympatisörerna att gå till valurnorna. Kul med lite nytt blod bland dessa överbetalda byråkrater.

Inga kommentarer: