onsdag, april 01, 2009

Vår lilla stad...

Många har hört av sig och undrar var jag bor. Det brukar inte räcka med att säga Surin.
På Phuket finns en strand som heter Surin Beach och de flesta tror att det är Surin.
Så är det nu inte. ”Mitt” Surin ligger mer än 125 mil från Phuket.
Thailand är indelat i 76 provinser (Changwat) vilka kan jämställas med våra landskap. Varje provins har en huvudstad.
Phuket är en av provinserna och huvudstaden där heter Phuket City.
Provinsen Surin med huvudstaden Surin Town är till ytan drygt 8 100 km2 och har ca 1,5 miljoner innevånare. Grannprovinserna är Buriram, Maha Sarakham, Roi Et och Sisaket. Surin gränsar även till Kambodja i söder.
Till Bangkok finns järnvägsförbindelse, en smalspårig variant som trafikeras med dieseldrivna tåg. En sovvagnsbiljett i första klass kostar 1049 bath och en biljett i andra klass, inkl sittplats kostar ca 400 bath. Resan mellan Surin och Bangkok tar ca sju timmar.
Med buss tar det ungefär lika lång tid och kostar ca 300 bath.

Staden är expansiv och det byggs som aldrig förr. Varuhusen Big C och Lotus utgör utflyktsmål för befolkningen i byarna runt sta´n. Varje helg är det fullt på parkeringarna.

Oavsett ekonomisk kris eller inte så verkar alla som vill jobba ha jobb. Alltid finns det något att göra som kan inbringa en slant. Thailändarna är innovativa och det vimlar av ”enmansföretag”. I staden arbetar de flesta i affärer, på restauranger och på olika myndigheter. Folket på landsbygden åker i regel till Bangkok för att jobba under de perioder man inte sår och skördar riset.
Nu vet ni var vi bor och är det någon som har vägarna förbi så är ni välkommen att hälsa på under förutsättning att vi inte är i Sverige vid tillfället i fråga.

Inga kommentarer: