söndag, april 12, 2009

Undantagstillstånd i Bangkok

Vi har varit ute nästan hela dagen och när vi kommer hem och slår på TV:n så är det extra utsändningar från oroligheterna i Bangkok. Av reportaget framgår att demonstranterna stormat och trängt sig in på inrikesdepartementet. Premiärminister Abhisit befann sig på departementet men lyckades fly i bil.
Enligt uppgift har även skottlossning förekommit. Polisen har också skjutit varningsskott mot demonstranterna.
Enligt TV så har demonstranterna tvingat till sig pansarfordon från polisen. På TV visar man också hur demonstranterna går till angrepp mot en karavan av bilar där man trodde att premiärministern färdades. Passagerare drogs ut och bilarna demolerades fullständigt med hjälp av klubbor, påkar och stenar.
Premiärministern har utfärdat undantagstillstånd i Bangkok och talat till nationen i direktsändning under eftermiddagen. Han uppmanade befolkningen att hålla sig lugn och hotade demonstranterna med kraftfulla åtgärder om inte protesterna avbryts. Han menade att utvecklingen av demonstrationerna nu passerat gränsen till att bli olagliga.
Man har också meddelat att Arisman Pongreungrong gripits i sitt hem i morse. Arisman Pongreungrong har pekats ut som ansvarig för att toppmötet i Pattaya fick avblåsas.
Premiärminister Abhisit vet att han har världens ögon på sig och lär säkert försöka undvika polisiärt våld så länge som möjligt. Det måste även kännas särskilt besvärande att nu gripa ledare för de ”rödas” demonstrationer och ställa dem till ansvar då ingen av de ”gulas” ledare har gripits trots att man ockuperat två flygplatser och demolerat regeringskansliet.
Demonstranterna vill att Abhisi skall avgå och att nyval utlyses. Många vill också ha Thaksin tillbaka som ledare för landet. Detta lär nog stanna vid ett önsketänkande eftersom kuppmakarna och överlöparna från de tidigare allierade skulle komma att ligga pyrt till.
Men osvuret är bäst, ingenting förvånar mig längre, när det gäller den thailändska politiken.

Inga kommentarer: