tisdag, april 07, 2009

Den finansiella krisen slår hårt mot Thailand

Den världsomfattande finansiella härdsmältan slår hårt även i Thailand. Mer än en miljon människor år redan arbetslösa och det lär inte stoppa med det, varje dag kommer nya uppsägningar.
2009 väntas bli det svåraste året på länge för Thailand. Liksom i väst så väntas ekonomin krympa, mycket beroende på att exporten sjunker på grund av bristande efterfrågan på thailändska produkter.

Turistnäringen, som också är en mycket viktig inkomstkälla, befinner sig i ett svårt läge beroende på att allt färre utlänningar har råd att åka hit.

Förra veckan skrev jag ett inlägg om Surin och antydde ”att den som vill jobba har jobb” och det stämmer när det gäller enkla arbeten där man inte ställer krav på utbildning och/eller kompetens. Det kan handla om t ex vägbyggen, städning och renhållning, tillfälliga inhopp, mm.
Däremot har jag märkt att de vakter man haft på varuhusens parkeringsplatser har försvunnit. På en direkt fråga fick jag veta att tjänsterna dragits in och att även en del som jobbar i de stora varuhusen kan komma att sägas upp på grund av att omsättningen minskar.

Vad jag har förstått så är det Bangkok som drabbas i första hand eftersom det mesta av tillverkningsindustrin är koncentrerad dit. Indirekt slår det mot landsbygden också eftersom de flesta som jobbar i Bangkok kommer därifrån.
I Bangkok finns, förutom exportföretagen, stora hopsättningsfabriker för bilar och motorcyklar för den inhemska marknaden. Här har Ford, General Motors, Toyota, Nissan, Isuzu, Mazda och Hyundai fabriker liksom Honda, Yamaha och Suzuki m fl. Nu minskar efterfrågan även på dessa produkter med flera arbetslösa som följd.

Regeringen sitter dock inte ned armarna i kors, man har beslutat om olika typer av åtgärder som vidareutbildning och kompetenshöjning. Man avsätter även medel för upprustning av infrastrukturen. Man betalar även ut smärre bidrag i form av transportstöd och engångsbelopp till de arbetslösa.
Det kan vara svårt för gemene man att koppla utvecklingen till ett internationellt problem och risken för att demonstrationerna mot regeringen skall tillta ökar allteftersom folk förlorar försörjningsmöjligheterna.

Inga kommentarer: