lördag, april 11, 2009

Toppmötet i Pattaya inställt

Demonstrationerna mot regeringen fortsätter och i går, fredag tog sig cirka 200 demonstranter genom avspärrningarna runt ett hotellkomplex i Pattaya. Premiärministern meddelade strax därefter att tålamodet nu börjar tryta från regeringens sida och att polisen nu skall få direktiv att gripa ledarna. Tydligen så behövs det ett domstolsbeslut för att polisen skall kunna gripa människor i samband med demonstrationer.
När ett sådant kan föreligga verkar oklart och nu börjar Sonkran i Thailand vilket bland annat innebär att offentliga kontor, myndigheter och banker är stängda i ett antal dagar.

I dag fortsatte demonstrationerna med att tusentals ”rödskjortor” stormade byggnaden där Aseanländerna höll sitt toppmöte. Från början var demonstrationen fredlig men oro utbröt då en grupp regeringstrogna dök upp, denna gång klädda i blått.
Man forcerade tämligen enkelt kravallpolisens avspärrningar och krossade glasdörrarna på hotellet och intog hotellet.
Mötet, som ursprungligen var planerat att hållas i december förra året men som ställdes in på grund av de då pågående oroligheterna, hade samlat ledarna för tio länder i Sydost Asien. Man skulle bland annat diskutera den globala finanskrisen och Nordkoreas uppskjutning av en raket föregående vecka. Mötet slutade i fullständigt kaos och premiärminister Abhisit, hade inget annat val än att blåsa av mötet och utlysa undantagstillstånd.
Deltagarna från mötet hämtades med helikoptrar och fördes i säkerhet.
Senare under kvällen hävdes dock undantagstillståndet. Det inställda mötet är en säkert en stor prestigeförlust för Abhisit. Dessutom visar händelserna att regeringsskiftet inte på något vis har stoppat den politiska oron i Thailand.Flera resenärer berättade att demonstranterna klargjort att man inte vill störa turismen och att turisterna inte behöver känna någon oro.

Inga kommentarer: