tisdag, april 07, 2009

Nya demonstrationer i Bangkok

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om de demonstrationer som för närvarande pågår i Bangkok och andra större städer runt om i Thailand. Det verkar som om svensk media är ganska återhållsamma med information om vad som händer i Thailand. Protesterna är inte av samma omfattning som förra året men eftersom det verkar tillta så vet man aldrig hur det kan utvecklas.
Den här gången är det den andra sidan som utgjuter sitt missnöje över tingens ordning.
Demonstranterna är anhängare av den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra och deras krav är att den nytillsatte premiärministern Abhisit Vejjiva avgår och att nyval utlyses.
Enligt uppgifter i media har tusentals demonstranter runt om i Thailand hindrats av försvarsmakten från att ta sig till Bangkok för att ansluta till sina meningsfränder. Förra året var det ingen som höjde ett finger för att stoppa busslasterna med demonstranter
Scener med stora högtalare har nu åter byggts upp på olika platser i Bangkok igen och talare efter talare fördömer den nya regeringen.
Nu är det rödskjortornas tid, förra året var det gultröjorna som hade huvudrollen.

Demonstranterna menar att Abhisit har bildat regeringen med hjälp av odemokratiska metoder och att det är militären som pressade några av Thaksins tidigare bundsförvanter att byta sida varför man kräver att ett nyval snarast utlyses.

Det tycks inte hjälpa att Thaksin har avsatts, dömts för korruption och befinner sig i landsflykt. Han är fortfarande att räkna med då det gäller den thailändska politiken.
Vid flera tillfällen och på olika platser har man arrangerat sammankomster med tiotusentals deltagare. Vid dessa möten har man använt sig av videolänkar där Thaksin framträtt från sin exil och tiotusentals anhängare har jublat åt allt han sagt.
Enligt vissa uppgifter försöker nu regeringen stoppa dessa videoframträdanden.

Gulskjortornas ockupation av regeringsbyggnaderna och flygplatserna i Bangkok föregående år var mycket illa för Thailands ekonomi och anseende utomlands. Anmärkningsvärt är att ingen ställts till svar för de skador som åsamkades.
Rödskjortornas demonstrationer kommer nu i ett mycket känsligt och olämpligt läge för landets ekonomi.
Frågan är hur länge militären kommer att acceptera demonstrationerna utanför regeringskansliet. Till skillnad från förra året handlar det dock bara om demonstrationer, några ockupationer har inte varit aktuella hitintills.
Om konflikten eskalerar och rödskjortorna har krafter och resurser att hålla ut så bådar det inte gott för Thailand under det närmaste året.En sak är jag helt övertygad om, när det gäller rödskjortorna kommer man inte att lägga fingrarna emellan och att visa samma flathet som man gjorde när det gällde de gula är bara att glömma.

Inga kommentarer: