torsdag, april 09, 2009

Demonstrationerna fortsätter

I tisdags fick premiärministern sin bil sönderslagen av rasande demonstranter i Pataya. Ingen person tycks dock ha kommit till skada, annat en bilen som blev rejält demolerad.

Igår fylldes gatorna i delar av Bangkok av rödklädda demonstranter som kräver regeringens avgång och att nyval utlyses. Enligt polisen var fler än 100 000 personer engagerade och många av dem kommer från ”mina” trakter. Här har Thaksin ett stort stöd bland befolkningen
Myndigheterna hade placerat ut stora säkerhetsstyrkor på strategiska platser och vid offentliga byggnader. Ännu har det dock inte varit några sammanstötningar mellan demonstranter och poliser.
Ytligt sett så kan man tro att det bara är färgen på kläderna som skiljer de olika fraktionerna, Thaksinsympatisörer och Thaksinmotståndare, åt. Inget kan vara mera fel, det finns djupa och grundläggande skillnader mellan de gula och de röda.
Förra året, då den andra sidan ockuperade byggnader och flygplatser, ansåg sig militären förhindrad att ingripa, eftersom ansvaret låg på de polisiära myndigheterna vilka i sin tur var mycket passiva. Anmärkningsvärt är också att ingen ställts till svar för de skador, både ekonomiska och fysiska, som de gula ställde till med. Den nya regeringen har lovat hårda tag mot demonstranterna och premiärminister Abhasit har meddelat att han inte har för avsikt att upplösa parlamentet på grund av några våldsamheter.

Demonstranterna har hitintills koncentrerat sig på två mål, dels premiärministerns kansli dels general Prem Tinsulanonda bostad. Den pensionerade generalen är en av kungens viktigaste rådgivare och har av den avsatte premiärministern Thaksin utpekats som strategen bakom militärkuppen 2006.

Rent taktiskt verkar de röda ha anammat samma metodik som de gula använde sig av, man samlar så många som det bara går och försöker provocera fram våld från polis eller militär.

Underhållet i form av mat, vatten och tillgång på toaletter kommer att vara avgörande för uthålligheten. De gula hade inga problem med den delen eftersom man, enligt uppgifter i media, sponsrades av banker och stora företag. De röda kan definitivt inte räkna med stöd från samma håll.
Hitintills verkar dock markservicen ha fungerat och demonstranterna har tillgång till det de behöver, frågan är dock hur länge.

De röda representeras av den sämre bemedlade befolkningen på landsbygden och städernas arbetarklass men även av den yngre medelklassen som vill ha insyn i politiken.
De gula hävdar att de är för demokrati samtidigt som de vill begränsa demokratin och frångå principen ”en person = en röst”. På den gula sidan finns militären, byråkratin och Bangkoks överklass och de hävdar bland annat att de vill skydda monarkin och den politiska moralen.

De röda har en viss medvind genom att de kan visa på insatser som gjordes under Thaksins tid vid makten, som billig sjukvård, mer tillgänglig utbildning och stora investeringar mm.
Den nuvarande regeringen har fått den internationella finanskrisen i knäna och allt negativt som det för med sig får naturligtvis regeringen klä skott för.

Den stora frågan är naturligtvis vad som kommer att hända och hur det här kommer att utveckla sig.

Inga kommentarer: