söndag, april 19, 2009

Besök från Sverige, Songkran mm

Det har varit mycket på slutet, dels oroligheterna i Bangkok dels firandet av Songkran och allt som det för med sig samt en hel del annat. Champions League, två nätter i rad gjorde ju att dagarna blev kortare eftersom summan av mitt sömnbehov är konstant.
Förra veckan var i upp till Kapchoeng och hälsade på Janne och Kim från Bosvedjan. De bygger ett hus ett stenkast från den stora dammen där uppe. De har haft ”hantverkare” på plats trots att de själva varit i Sverige vilket gjort att Janne har fått samma erfarenheter som jag har när det gäller thailändska ”hantverkare”. Man måste vara med hela tiden för att få det som man vill ha det. Så för Jannes del var det en del som måste åtgärdas eller göras om.
Huset är stort med mycket mark runt omkring och det kommer att bli jättefint då det är klart.

På fredag, förra veckan var Janne och Kim nere i Surin och hälsade på. Vi åt middag hos oss, bland annat överraskade jag med en Janssons frestelse, innan vi gick ut och deltog i Surins nattliv.

Den här veckan har det varit firandet av Songkran som gällt. Alla offentliga inrättningar och för all del privata också, har varit stängda i tre dagar. Många människor har återvänt från Bangkok för att fira med familjen. Trafiken har varit kaotisk och i vanlig ordning har det skördats döda och skadade i stor omfattning. I anslutning till den här helgen dör fler i trafiken än det gör på ett helt år i Sverige. Rattfylleriet är omfattande och åttio procent av olyckorna kan relateras till alkohol eller andra droger.
Själva var vi ute med bilen och deltog i vattenkriget på gatorna i Surin. Med fyra tunnor vatten och 15 ungar på flaket fick jag punktering. Vi fick tömma ut vattnet och lämna ungarna och åkte till en mack för att få punkteringen fixad.
I anslutning till många mackar i Thailand ligger det en däckverkstad, så och i detta fall. Problemet var bara att det var stängt. Två av killarna som jobbade på macken erbjöd sig att hjälpa till med att byta till reservhjulet. Då konstaterade vi att fälgnyckeln var 21 mm och bultarna 19 mm. När jag köpte bilen utrustade jag den med aluminiumfälgar och större däck och vid det tillfället har man även bytt dimension på fälgbultarna. Fan va’ glad man blir.
Men här sitter det inte fast, en av grabbarna drog i väg på moppen och var tillbaka efter en kort stund med en fälgnyckel som passade. Eftersom däckverkstaden var stängd fick vi åka på ett annat ställe och se till att vi hade rätt lufttryck i reservhjulet. 200 bath till mack-killarna och 20 bath för luften. Sedan var det bara att plocka upp ungar och tunnor och få de sistnämnda fyllda med vatten. Efter några timmars åkande käkade vi lunch på en liten restaurang och dagen till ära så bjöd jag hela gänget. Lunch inklusive dricka för 17 personer blev inte dyrare än 1170 bath.
Dagen efter kostade mer, däcket var fullt av stora bubblor på insidan och kunde naturligtvis inte användas. Nytt däck inköptes för 3 800 bath.
Det gamla däcket skickades till Bangkok för utredning av eventuellt fabrikationsfel. Man kan ju alltid hoppas.

Inga kommentarer: