måndag, april 13, 2009

Vådet trappas upp i Bangkok

Våldet har trappats upp i Bangkok under dagen. Polisen har förhållit sig passiv till demonstrationerna. Regeringen har valt att sätta in arméstridskrafter mot demonstranterna. Skottlossning har förekommit och människor har dödats och skadats.
Regeringen hävdar att endast två personer omkommit i striderna. Den förre premiärministern Thaksin har intervjuats i TV och han hävdar att många fler dödats och att liken transporterats bort på arméfordon.
All rapporteringen sker nu via den statliga televisionen sedan regeringen stängt ned en oberoende kanal. Av bilder från striderna framgår att militären skjuter direkt mot demonstranterna, om det är skarpa skott eller gummikulor framgår inte. Demonstranterna har svarat med att sätta bussar i brand och kasta brandbomber mot trupperna. Man har även kastat sten och brandbomber mot utbildningsdepartementet och byggnaden står i brand. Man har även satt eld på bildäck vilket gör att en tung svart rök har spridit sig över stora delar av huvudstaden.
Under dagen har armén rensat upp genomfarten vid frihetsmonumentet och tryckt tillbaka demonstranterna. För en stund sedan höll premiärminister Abhisit ett TV-sänt tal där han bland annat framhöll att armén hade striderna under kontroll och uppmanade demonstranterna att lämna platsen utanför premiärministerns kansli. Han sa också att arméns uppdrag varit framgångsrikt och att det snart skulle vara slutfört.
Det finns anledning om att påminna om de ”gulas” demonstrationer förra året inte föranledde armén att ingripa trots att regeringsbyggnader och flygplatser ockuperades. Då hette det från arméledningens sida att det var polisens sak att svara för ordningen.
Det engelska TV-bolaget BBC rapporterar direkt från Bangkok och av deras referat framgår att militären avlossat skottsalvor mot demonstranterna.
Situationen är mycket allvarlig och den nuvarande regeringen kommer sannolikt att ta till vilka medel som helst för att undvika ett nyval väl medvetna om att de är chanslösa att vinna ett val där folket får säga sitt.

Inga kommentarer: