lördag, mars 13, 2010

Demonstrationer på gång igen

Det har varit direktsändning från infarterna till Bangkok på flera kanaler under dagen. Tiotusentals människor har passerat posteringarna och befinner sig nu i staden och förbereder sig för morgondagens massprotester mot den sittande regeringen. Bara vid posteringen som upprättats vid den gamla huvudstaden Ayutthaya uppges minst 20 000 demonstranter ha passerat. Hitintills verkar det mesta att ha gått relativt lugnt till men trafiksituationen i huvudstaden torde vara värre än någonsin.

Myndigheterna har inför söndagens demonstrationer satt in nära 50 000 soldater, poliser och medlemmar i civilförsvaret, i ett försök att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med demonstrationerna.

Ledarna för de s k rödskjortorna, den avsatte premiärministern Thaksin Shinawattras anhängare, har lovat att demonstrationerna skall vara fredliga utan inslag av våld. Viss av tidigare erfarenheter har dock regeringen stiftat tillfälliga lagar som kan begränsa folks rörlighet.

Majoriteten av de demonstrerande är i huvudsak fattiga thailändare från landsbygden. De hävdar att regeringen, ledd av premiärminister Abhisit, gynnar eliten i Bangkok och begränsar de medborgerliga rättigheterna.
Man skall vara medveten om att den nuvarande regeringen inte kommit till makten genom fria val utan genom domstolsutslag om valfusk bland motståndarna.

Hemma i ankdammen verkar det mesta kretsa kring melodifestivalen och Let’s Dance. Prioriteringarna är lite olika, minst sagt.

Inga kommentarer: