måndag, mars 15, 2010

Bangkok, en stad i kaos…

Demonstrationerna fortsätter och nu hotar man med att fortsätta tills premiärministern löser upp parlamentet och utlyser nyval. Hitintills har allt gått fredligt till och några konfrontationer mellan demonstranter och poliser eller militärer har inte rapporterats.
Tidigt i morse pratade jag med en kusin till Yaya som bor i Bangkok och han sa att han aldrig varit med om något liknande. Det mesta står stilla i huvudstaden och gatorna är fyllda av demonstranter.
Enligt Yayas kusin så är det alla kategorier som deltar. Familjer med små barn, ensamstående, äldre människor och ännu äldre människor som har kommit till Bangkok på lastbilsflak och pick uppers från norra och nordöstra Thailand för att göra sin röst hörd.
Tiotusentals demonstranter klädda i röda skjortor har ställt upp utanför de byggnader där regeringen för tillfället befinner sig.
Det här får inte bara följder för Bangkok utan för hela landet då det mesta kommer från Bangkok.
Premiärminister Abhisit har framträtt i TV under dagen och framhållit att regeringen och dess bundsförvanter inte har några planer på att utlysa nyval, vilket jag har en viss förståelse för. Den sittande regeringen kommer inte att ha någon som helst chans att vinna ett demokratiskt val, inte nu och inte under de närmaste åren.
Jag är i alla fall imponerad över hur de s k rödskjortorna klarar logistiken, med mat, dryck och toaletter för kanske mer än 100 000 personer. Kanske något för en del festarrangörer i Sverige att studera närmare?
Under dagen har även kommit rapporter om att Thaksin inte är önskvärd i Dubai längre och att det är oklart var han befinner sig just nu.
Vissa uppgifter vill göra gällande att han befinner sig i Montenegro där han påstås ha setts på ett hotell i färd med att dricka kaffe och äta en kaka.

Inga kommentarer: