fredag, december 21, 2007

Hotet mot vår jord

Under de sista månaderna har det skrivits mycket om klimatförändringarna i svenska tidningar. Det handlar om växthusgaser, koldioxidutsläpp och andra hot mot miljön.

Miljöaktivisten Kajsa Lindqvist från klimatorganisationen Klimax (vad det nu är för något) har sagt ”Jag tycker att det borde kosta så mycket att åka till Thailand att det inte skulle vara ett alternativ”.
Flyget har målats ut som en av de största bovarna i sammanhanget.

Regeringen har bestämt att Sverige skall vara ett föregångsland när det gäller miljön – hur nu det skall gå till.
Sverige, med nio miljoner innevånare, ett lilleputtland i sammanhanget skall gå före med gott exempel.
Bl a så skall bensinpriset höjas trots löften om det motsatta i valrörelsen. Gemensamt för alla åtgärder som diskuteras är att de kommer att drabba vanligt folk.

Sverige ligger redan nu långt framme när det gäller de här frågorna. System för återvinning, blyfri bensin, bilar utrustade med katalysatorer, kärn- och vattenkraft, regler för utsläpp från industrin osv.

Där jag bor finns ingenting av det här. Bilarna ryker som de svenska ångloken gjorde på femtitalet.
Katalysatorer och blyfri bensin är okända företeelser verkar det som.
Sophämtning förekommer i begränsad omfattning, främst i större städer annars eldar varje hushåll upp sina sopor själva.
Utslitna däck och kasserade plastprodukter går samma öden till mötes.
Där sophämtning förekommer är den inte obligatorisk, vilket bl a innebär att många slänger soporna i naturen istället för att betala 50 bath i månaden för att få soptunnan tömd. Det gäller att vara om sig och kring sig.
Vägarna kantas av utslängda sopor, plastpåsar, burkar, flaskor, skor, kläder, byggavfall mm. Det ser för djävligt ut på sina håll.

Jag talar nu om Thailand som till ytan är lika stort som Sverige men med en befolkning som överstiger 60 millioner.
Lägg till övriga länder i Sydost Asien samt länder med kust mot Indiska oceanen och det handlar om mer än en miljard människor som inte har en susning om klimathot.

Våra grannar runt Östersjön, Estland, Lettland, Litauen och Polen skiljer sig inte nämnvärt från Thailand i detta avseende.

Om de som hävdar att vi har runt tio år på oss att vända utvecklingen har rätt, då är det kört – ingenting är säkrare än det.
Det är bara att hoppas att de har fel.

Inga kommentarer: