söndag, december 02, 2007

Skördetid



Nu skördas riset för fullt. Priset ligger på mer än tio bath/kg hos uppköparna vilket är ett högt pris. Det beror främst på att tillgången inte är så stor och att många inte har något att skörda då regnet uteblivet på många håll.
Allt fler skördar nu maskinellt. Det fordras då att man har stora ytor eller att man är flera som går samman för att hyra en skördetröska. Om marken är stenig eller trädbeväxt sker arbetet oftast manuellt. Man betalar då en daglön till dem som hjälper till.
I helgen har Yaya raggat ihop folk som hon sedan skjutsat hem till byn där det hjälpt Yayas föräldrar med skörden. På lördag var det tolv personer och på söndag femton personer så flaket på pickuppen var fullt.
För en dag på risfältet tjänar man 130 bath, blir bjuden på lunchen, har tillgång till dricksvatten och när arbetet avslutats så bjuds det på öl och risbrännvin till hela ”laget”.

Många av bönderna har skulder som nu skall betalas. Det kan vara lån, eller ränta på lån, för inköp av gödsel och/eller plantor, krav från handlaren där man handlat på krita o s v. I regel så betalas räntan på eventuella lån med ett visst antal säckar med ris.För en del så innebär det att när skulder eller räntor betalats så måste man börja låna och handla på krita igen. I bästa fall har man i alla fall ris för husbehov. Andra sätter sprätt på det lilla överskott man fått genom festande eller kortspel. Sedan är det bara att börja om på nytt igen.

Inga kommentarer: