fredag, december 21, 2007

Valfeber i Thailand


Den 23 december går Thailands befolkning till val. Den, av militären avsatte, förre premiärministern Thaksin, verkar fortfarande spela en betydelsefull roll i den thailändska politiken.

Flera av hans tidigare partikamrater har nu framträdande funktioner i några av de nybildade partierna som PPP och Chart Thai. I media har det öppets antytts att Thaksin styr sina tidigare allierade från London och att dessa skall bana väg för en återkomst för honom.

Jag är för dåligt insatt för att kunna ha någon reell uppfattning om hur det är med den saken men här kan det mesta hända så jag håller det inte för otroligt.

Bilder på kandidaterna är uppsatta på alla möjliga och omöjliga ställen runt om i landet. Pick Uppar, utrustade med högtalare och klädda med foton av kandidater, har under de senaste veckorna åkt runt i städerna och på landsbygden. Lokala politiker agerar och försöker påverka hur man skall rösta ute i byarna

På en del håll har det framkommit att man försöker köpa röster eller tom betala för att man inte skall rösta på en motståndare.

Lojaliteten hos partiföreträdarna verkar bero på dagsformen. Chart Thais ledare, Banharn har tidigare lovat ett samarbete med Demokraterna i en eventuell regering. Nu har det löftet tagits tillbaka och för tillfället så har han uttalat sin lojalitet för Samak och hans People Power Party.

När man frågar folk vem de skall rösta på så verkar många vara dåligt införsatta och osäkra på hur man skall rösta. Många kommer säkert att ta intryck av grannar, vänner, bekanta och lokalpolitiker.

Vad som än händer så kommer knappast något parti att få egen majoritet. Det är 480 platser i parlamentet som står på spel och det kommer att bli både spännande och intressant att följa valet. Hur kommer militären att reagera om PPP och Chart Thai får majoritet?

Inga kommentarer: