måndag, december 24, 2007

Preliminärt resultat

Det preliminära valresultatet visar nu att PPP får 227 av de 480 platserna i Parlamentets underhus. Även om PPP inte får en egen majoritet visar resultatet att militärjuntan misslyckats i sitt uppsåt att misskreditera Thaksin.

Det blir spännande att följa utvecklingen den närmaste tiden, vem kommer att bilda regering med vem? Hur kommer juntan att reagera på ytterligare motgångar?

Med PPP i regeringsställning kan Thaksin sannolikt återvända till Thailand och bli frikänd från de anklagelser som riktats mot honom.

Det största problemet med valresultatet är att motsättningar mellan stad och landsbygd kvarstår.
Samma problem hade ju uppstått om ”den andra sidan” vunnit.
Jag har ingen aning om hur man skall komma tillrätta med detta.

Risken är uppenbar att den grundlagsförändring som röstades igenom tidigare i år nu kommer att rivas upp och en ny omröstning kommer att genomföras om PPP bildar regering.
Det är därför troligt att juntan kommer att göra allt för att förhindra att PPP kan bilda regering med något annat parti.

Tiden under militärdiktaturen får nog ses som förlorad period för Thailand. Ekonomin har försämrats, priserna har skjutit i höjden och utländska investerare har dragit öronen åt sig.

Risken finns att Thailand står inför en orolig tid. Kungen har fyllt 80 år och hans hälsa har försämrats betänkligt det senaste året. Vad händer om kungen går bort?
Det vågar man knappt tänka på.

Inga kommentarer: