tisdag, januari 03, 2012

Ett subjektivt släkte...


Två svenska journalister tar sig olagligt in i ett främmande land med hjälp av en terroriststämplad organisation. De grips, ställs inför rätta, befinns skyldiga och döms till elva års fängelse, för illegal inresa och terrorbrott, allt i enlighet med landets lagar. Journalisterna erkänner illegal inresa men nekar till terrorbrott.
Ett krigshärjat land på Afrikas horn
Enligt egna uppgifter avsåg de att göra ett reportage från Ogadenområdet i Somaliaregionen. Det är ett område som är helt stängt för oberoende journalister och rättighetsaktivister. Inte ens hjälparbetare är välkomna dit. Personer som besöker området måste ha godkända resehandlingar upprättade av regionala och federala säkerhetsmyndigheter. Det är svårt att föreställa sig att de två journalisterna inte hade denna bakgrund klar för sig. Med den vetskapen tog de också en medveten och kalkylerad risk.

Domarna mot de två svenska journalisterna har upprört hela den svenska mediakåren. Många anser att svenskarna blivit föremål för en politisk process och så gott som samtliga som uttalat sig hävdar att de är oskyldiga till det de är dömda för, hur de nu kan veta det. Man anser vidare att journalister rent allmänt borde vara immuna mot konsekvenser av olagliga handlingar som görs i namn av journalistiska insatser och att svenskarna skall släppas omedelbart. När man läser svensk press får man ett intryck av att Sveriges utrikesminister till viss del är ansvarig för att de svenska journalisterna befann sig i landet.

Det är bara att konstatera att svensk media helt okritiskt gått på de två journalisternas uppgifter. Jag kan inte se att någon som helst objektiv granskning har förekommit. Etiopiens lagar har kritiserats för att de inte fungerar som våra lagar, trots att samma typ av lagar gäller i Sverige mot utländska medborgare som misstänks begå brott i vårt land.
Lek med tanken att två ryska journalister tar sig in i Sverige illegalt och sedan grips inom ett skyddsklassat område. Skulle svenska myndigheter bortse från att två brott begåtts och bara skicka tillbaka dem hem till Ryssland? F-n tro’t.

Många journalister anser att källskyddet utgör en egen lag som står över vanliga lagar och gäller över alla nationsgränser. Det vill säga samma källskydd som används då man skapar säljande löpsidor, lögnaktiga rubriker och uppdiktade artiklar om människor som sedan får löpa gatlopp i ”sanningens” namn i den svenska slaskpressen.

I Thailand och i andra länder runt om i världen sitter ett antal svenskar fängslade och i flera fall har de dömts mot sitt nekande. Jag har aldrig vid något enda tillfälle kunna finna uppgifter om att någon svensk journalist hävdat att de är oskyldiga eller att man ifrågasatt domarna eller dessa länders lagar som man nu gör när det gäller ett land i Afrika.
Bär inte det här en unken stank av rasism från svenska journalisters sida?

Inga kommentarer: